Pilav sa bukovačama

16/05/2016

Pilav sa pecurkama 1 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Često čujem da se ljudi u restrikciji žale na količinu mesa koju ovaj režim preporučuje. Kada ste na vanrestriktivnom hrono režimu (kao ja, zbog dojenja), imate mnogo više mogućnosti u tom pogledu. Zapravo, imate bezbroj mogućnosti. Kod nas se pod pilavom najčešće podrazumeva jelo od pirinča i piletine, zapečeno u rerni. Međutim, pošto meso i pirinač nisu baš najsrećnija kombinacija (iako je povremeno moguće van restrikcije pojesti pirinač u kombinaciji sa ribom), a ja lično obožavam i pirinač i pilav, smislila sam način da se pilav ipak nađe na mojoj trpezi češće.

Iako svi znamo da je basmati pirinač najbolji, najkvalitetniji i najukusniji, on nam nije uvek pri ruci u kuhinji. Ali, kada kupujete pirinač, potrudite se i pogledajte dobro zrno. Ono treba da bude što celovitije i lepše (što nije uvek slučaj s ’kočanskim’ pirinčem, koji se kod nas preporučuje), bez obzira na to da li je zrno duguljasto ili okruglo. Ovo me je naučila moja cimerka Koreanka, Mi Jon, kao i kako da pripremim pirinač, a da od njega ne napravim jednu lepljivu bezličnu masu. Hvala joj.

Za četiri porcije ovog pilava potrebni su vam sledeći sastojci:

  • jedna glavica običnog luka
  • jedna glavica crvenog luka
  • beli luk (ja sam naseckala mladi, sa sve onim zelenim delom, mada može i stari)
  • još jedan neobavezan sastojak su lišće i stabljike kelerabe, koje su mi se našle u frižideru, a umesto njih možete i sremuš, peršun itd. Uglavnom nešto sveže zeleno,
  • 350 gr. svežih bukovača
  • 350 gr. pirinča
  • Začini (morska so, biber, kurkuma, mlevena paprika, ruzmarin).

Pilav sa pecurkama 2 s

Najpre naseckajte luk i stavite da se dinsta u voku na srednjoj vatri. Ja kao masnoću uvek koristim maslinovo ulje od komina, ali dolaze u obzir i druge dozvoljene masnoće. Zatim dodajte beli luk i bukovače, koje ne morate prati (samo ih ’pregledajte’ i eventualne nečistoće uklonite). Jednostavno ih nacepkajte po dužini, sa sve drškama. Zatim, dodajte naseckano lišče i stabljike kelerabe. Začinite jednom kašičicom morske soli, kurkumom, biberom, mlevenom paprikom i obavezno ruzmarinom, da zamiriše na špansku paelju. Na kraju dodajte pirinač (možete i da isključite ringlu) i dobro umešajte u sve ostalo, jer nema ničeg goreg od grumena pirinča, netaknutog ostalim sastojcima.

Pilav sa pecurkama 3 s

Preručite sve u pleh i nalijte vodom, tako da pređe iznad nivoa prženih sastojaka za jedno 1,5 cm. Otprilike, po visini, koliko zauzima samo jelo, pa malo manje od toga voda.

Pilav sa pecurkama 4 s

Pecite na 250°C dok ne ispari voda sa površine (dvadeset minuta), a zatim još na 150°C (deset minuta), da se pirinač prosuši. Dok nisam bila na hrono ishrani, skoro svako jelo mi je započinjalo sa: naseckati crni luk, narendati šargarepu, i propržiti ih, pa dodati… Međutim, kako glikemijski indeks šargarepe skače prilikom termičke obrade, sada je koristim isključivo svežu, u salati. Zato, poslužite ovo jelo uz svežu salatu od šargarepe i praziluka, uz nekoliko maslina.1 komentar

Ostavite komentar