Pijani hleb

11/10/2015

Pijani hleb s

Kuva i piše:
Ana Anufrijev

Ana profil novo s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kada su testa u pitanju, pa čak i hrono, razne mogućnosti su u igri. Travčice, semenkice, masline, sušeni paradajz… pa brašno od ovoga, pa brašno od onoga. I tako, malo ozzo-a u hlebu da me vrati u prethodno leto koje je otišlo😦.

Isprobavajući brašna speltino je svakako na 1. mestu. Prati ga kamut, ali cena mu je previsoka, pa ga stavljam u manjim količinama. Drugo i treće mesto pripada heljdinom i raženom, a sva ostala (ječmeno, ovseno, proseno) ponekad i po malo stavljam u hleb, jer su mi više za neke druge kombinacije.

Tako je u ovaj pijani hleb otišlo po 250 grama speltinog, 100 grama ražanog, 100 grama heljdinog i 50 grama ovsenog brašna. Brašna sam izmešala, posolila sa 2 kafene kašičice soli, dodala semenke (kim, susam, golicu i suncokret) i 1 čep ozzo-a. Dovoljno malo da bude pripit😂. Dalje je sve išlo lako. Tačnije kao podmazano. Polaovinu litre vode sam stavila da se greje i u nju ubacila 1 kafenu kašičicu masti da se otopi. Sa tom toplom vodom sam onu pijanu mešavinu umesila i poslala pijanca na spavanje.

Ostatak je verovatno svima poznat… jer je patent čuveni Anin hleb sa sodom i limumom. Umešaju se 2 ravne kafene kašičice sode. Treba malo snage, jer se pijanac napio tokom dremke😄, pa toplo preporučujem mikser sa spiralnim nastavcima. Ako više volite manuelno, dobićete 2 u 1 – i dobar doručak i vežbe za ruke. Kada završite sa umešavanjem sode, sve to iz početka sa 3 kašike limunovog soka.

I sad je stvarno kraj. Masu u kalup (podmašćen ili na papir), semenke po površini, hleb u rernu koja ne mora baš mnogo da bude zagrejana. Pecite ga na 220 stepeni 30 min poklopljenog a ostatak od još 30 min otklopljenog. Za svaki slučaj, ipak na kraju primenite čačkalica test.

Pečenog pijanca uvijte u krpu i pokušajte da ga ohladite u uspravnom stanju – da vam i donja i gornja korica budu iste.Ostavite komentar