PICOPITA (Iju!) aka Italijanska razlijevuša

16/11/2018

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Picopita uopšte nije planirana. Al’ se zalomila jer sam naisla na ostatak nekih heljdinih kora u frižideru. I sta da radim sa njima? E kad sam njih nasla, onda sam se zavukla detaljnije u frižider i naisla na mocarelu (iz nekog razloga je slabo jedem u poslednje vreme, ali je uredno kupujem). Posle je sve lako. Sem dok ne dođes u nedoumicu kako da upakuješ. Pica paketići – već pravljeno. Pica mafini, isto. Ajd onda razlijevusa. Ajde.

 

Za 2 osobe plus Ledu (pas), potrebno je:

• 4-5 kora (meni zaostale od one Jovanine naopake pite)
• 330 ml gustog paradajz sosa (ja u zimnicu ostavljam sto samo pasirani paradajz, đto vec napravljen sos, pogodan za bas ovakve situacije) – moze i 3 dcl, da ne cepidlačimo, nego kod mene takva flaša
• 2 veće mocarele (da napomenem sveze, nikako one kackavalj varijante, to nije mocarela bez obzira sto pise tako na njoj), to je otprilike 200 gr (mlad kozji sir moze da zameni mocarelu)
• Dimljenog mesa po ukusu (ja sam malo nasekla da zamirise)
• 2 čena belog luka (u inat vampirima)
• Šaka maslina, sitno seckanih
• 1 kašika mlevenih suvih pečuraka – ovo ne mora, ali daje super ukus
• 2 belanca (#vanrestrikcija moze i celo jaje)
• Na vrh noža soli (ili ne, moj sos vec ima so u sebi, plus masline su slane)
• 2 kašike masliovog ulja
• 1 kašicica praska za pecivo
• Semenke za posipanje

Belanca dobro ulupati, pa dodati paradajz sos i maslinovo ulje i sve dobro promešati. U to dodati sitno seckan beli luk, sitno seskane masline i opet dobro promesati. Ko voli da zaljuti, sad je trenutak da se zabiberi pita. Pečurke u prahu isto sad dodajte, ako ih stavljate.

Zatim kore – napraviti taljatele oblik od njih – dakle, poslagati kore jednu na drugu, pa seći nožem na debljinu 5 milimetra. I onda rastresti rukama da se dobiju taljatele od kora.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?


Njih ubaciti u smesu i dobro promesati. Dodati mocarelu seckanu na sitne kockice (mocarela se uvek procedi pre nego sto se koristi, pušta mnogo vode), dodati suvo meso i opet sve dobro promešati. Poklopiti nečim i u frižider preko noći, da se sve lepo prožme.

Od sabajle, rernu na 180 stepeni, u pleh pek papir, u smesu za picopitu dodati prašak za pecivo i dobro promešati, i onda lepo razliti po plehu. Odozgor’ posuti semenkama i nakapati vrlo malo maslinovog ulja. I onda jedno 30, 40 minuta, dok se sve lepo ne zapeče.

I to je to! Prijatno! Pardon, buon appetito!



Ostavite komentar