Piceta od starog hleba

13/12/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Nikad nisam bila nešto posebno štedljiva osoba. Kod mene vazda važi ono pravilo – kako došlo, tako otišlo. Volim da izađem, kupim sebi nešto lepo, otputujem.

Ali mi je žao da bacam hranu, pa se trudim, kad god mogu, da potrošim svaki delić koji zaostane u frižideru. Ovog puta sam spasavala stari hleb. I napravila sam odličnu picetu. Korica je bila savršeno tanka i hrskava, ko bi rekao da je pravljena samo od mrvica hleba i belanca.

Da li želite da dobijate obaveštenja sa bloga Hrono kuhinja?

Jedino što treba da uradite da ne filujete picu kad napravite smesu za podlogu. Podloga prvo mora sama u rernu. I ako vam se čini da smesa nije povezana i da će se sve smrviti, varate se. Onda kada se smesa zagreje, belance će sve povezati u jedan savršen zalogaj.

Potrebno vam je:

  • 3 manja parčeta starog hleba
  • 1 belance
  • prstohvat morske soli
  • Oko 80 gr sira
  • 1 kašika ajvara
  • 1 kašičica maslinovog ulja

Hleb iskidajte na manje parčiće pa ga stavite u blender da ga smrvite maltene u prezle. Dodajte malo morske soli, kašičicu maslinovog ulja i belance pa sve povežite. Prebacite smesu na pek papir koji ste stavili u pleh. Rukama je poravnajte o oblikujte tanak krug.

Smesa će se i dalje mrviti, ali nema veze!

Stavite u zagrejanu rernu i čekajte da površina postane hrskava. Pipnite prstom ali nemojte da se opečete o ivice rerne, što ja često radim. Onda kada površina postane hrskava, smesa će biti super povezana.

Namažite preko sloj ajvara, pa dodajte sir.

Oni koji prate pravila restrikcije mogu da stave svežu mocarelu. Ja nisam u restrikciji pa sam koristila gaudu. i zato sam na kraju i dodala žumance u sredinu, jer van restrikcije nema nekog ograničenja po pitanju mešanja mlečnih proizvoda i celih jaja. Zašto da bacam žumance?

Kada se sir otopi, piceta će biti gotova. Na kraju sam preko dodala samo malo šarenog bibera.

A ovde a slici možete da vidite kako je korica lepo povezana i hrskava:

Prijatno!

Pogledajte kako još možete da upotrebite stari hleb:

Tost sa belim lukom

Reciklaža starog hleba

Kajgana sa starim hlebom

Mafini od starog hleba

Jelo mog detinjstva

Pica iz šerpice

Proja od starog peciva2 komentara

Ostavite komentar