Oduševljena sam ovim našim “smuti pa prospi” varijantama. Ova pita sa povrćem se napravi za pet minuta, a ispeče za 15.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ne znam šta je sa mnom ovih dana – nisam jela kačkavalj mesecima, a ovih dana navalila kao luda. Ali neka, i to će da prođe. Još ovu picu da smlatim i idem na odvikavanje 😉 .
Ne znam kako bih je nazvala, možda preklopljena pica ili pica preklapača. Testo sam pravila po receptu za pancerote, samo sam prepolovila meru.
Za nju vam je potrebno:
- 250 grama brašna (ražano, speltino, ječmeno i heljdino)
- kašičica soli
- polovina praška za pecivo
- 1 kašika masti
- 140 militara mlake vode
Testo će biti masnije i trebalo bi da izgleda ovako:
Podelila sam ga na dva dela i razvaljala krugove. Gledala sam da testo bude što tanje. Nema veze što će biti krecavo na ivicama, jer ćete njih spojiti na kraju.
Filovala sam sa paradajz sosom, pilećim prsima, origanom i kačkavaljem. Ako ste u restrikciji stavite svežu mocarelu ili neki drugi sir. Sve sam posula sa malo mladog luka i preklopila. Ivice sam prvo prstima zatvorila, a onda i pristila viljuškom.
Gornju površinu sam namazala sa žumancetom koje sam razmutila sa malo vode, a onda sve posula susamom.
Stavila sam u zagrejanu rernu i pekla na 220 stepeni između 20 i 3o minuta.
I to je to.
Odlična.
Prijatno!
Kada ovako pisu mesavine brasna, a ja posto nemam iskustva, da li bi ako bih 125 grama razanog integralnog i 125 grama jecmenog ili heljdinog pomesala , napravila gresku? ne znam da ne puca testo, ne bude blatnjavo. Vecno sam u dilemi sta kada nailazim na ovakve respete i sve druge koji imaju te mesavine, da li mogu proizvoljno brasno zdravo koristiti ili u dva od cetiri koja ja zelim, i da li bi to napravilo problem? Hvala unapred.
Svi mi eksperimentišemo, nekada bude ok, nekada ne. Mada ne verujem da ćete sa ovim testom pogrešiti
Moze li nesto drugo umesto masti? Nemam je.. 🙁 I da, koju marku kackavalja preporucujete…?
Hvala unapred…
Može puter. Ako ste u restrikciji nemojte kačkavalj već svežu mocarelu.
Jel moze uz ovu picu da ide dukatos ako sam u restrikciji ili ne zbog mocarele?
Ne, u restrikciji ne mešamo dva mlečna proizvoda.
Nije mi jasno kakvo je to speltino brašno?
Spelta je stara vrsta pšenice. U Hrvstskoj se kaže pir, na nemačkom Dinkel, na engleskom spelt. potražite malo po internetu. Ima da se kupi u radnjama zdrave hrane.