Piadina Romagnola

25/10/2017

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

PIADINA ROMAGNOLA

#dorucak #restrikcija #vanrestrikcija

Pravila sam je posle dužeg vremena. Zahteva malo vise vremena nego ostali hlebovi iz tiganja, pide, tortilje & co, ali vredi. Orginalno je iz Emilije Romanje, sad se pravi svuda.

U Emiliji imaju i podvrste, u zavisnosti u kom gradu se prave, ali da ne ulazimo u sitna crevca – svaka je dobra. Ovo je naš porodični recept, prilagođen hrono ishrani (kombinacija brašna).

Za 12 komada potrebno je:

  • 500 gr brašna
  • 200 gr vode
  • 150 gr masti (mora da bude dobra; može puter umesto, ali nije to to)
  • 10 gr soli (malo su slanije, pa prilagodite)
  • 4 gr sode bikarbone
  • 4 gr praška za pecivo

Moja jutrošnja kombinacija je pola mere, a 250 gr brašna ovako sastavljeno: 50 gr integralne spelte, 100 gr meke spelte, 25 gr ječmenog, 75 gr ražanog.

Testo se dobro izradi rukama, i ostavi da odstoji 2 sata.

Razvlaci se oklagijom na pobrašnjenoj povrsini u tanak krug.

Pečenje je ključ! Originalne treba da budu tek malo pečene. Zagreje se dobro tiganj, pa spusti na najmanju temperaturu. Čim počne da žuti okrene se i ispeče i druga strana. Pravac u krpu.

Filuje se mladim sirom. Najsličniji je onome koji sam nekada davno kupovala na Bajloniju kod Rumuna. Ne znam kako se zove ali je mlad i sredina mu je skoro tečna. Na sir se stavi paradajz, rukola i suhomesnato po izboru (originalno šunka). Tako nafilovane se urolaju i natrag u tiganj na kratko (sa obe strane).

Ovo na slici je naša porodična preferencija – mi ih uvek pecemo duže, postanu super hrskave i ne rolaju se nego samo preklope.

Pa šta ko voli.

Prijatno.Ostavite komentar