Pet minuta lepinje iz tiganja

10/03/2016

Pet minuta lepinje 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ovo su one Natašine čuvene “pet minuta lepinje”. Tako se zovu jer budu gotove za bukvalno pet minuta. Ali ako ih pečete u rerni. Mene je mrzelo da palim “mašinu” pa sam odlučila da ih pečem u tiganju na malo masnoće. Tako da je trajalo malo duže od pet minuta.

Originalan recept glasi ovako:

  • 1 jaje
  • 200 mililitara kiselog mleka
  • 400 militara brašna
  • kašičica morske soli
  • 1/2 kašičica sode bikarbone

Ja na sve ovo dodam i limunov sok da bi aktivirao sodu bikarbonu. Takođe, često izbacim kiselo mleko pa stavim kiselu vodu da jelo ne bi bilo komplikovano. ali ne stavim 200 militara već malo manje. Brašna izaberite po želji.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Zamesite testo i kašikom stavljate na pek papir. Ili u ovom slučaju u tiganj. Malo sam ih kapikom poravnala, kao američke palačinke, da bi bile brže gotove. Pecite ih na srednjoj vatri po nekoliko minuta sa obe strane.

Pet minuta lepinje 1 s

I filujte ih čim god želite. Ja sam ih jela uz puter, jaje, malo čerija i šunke.

Pet minuta lepinje 3 s

Prijatno!

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 



10 komentara

  1. ja sam se na ove lepinje toliko navukla da nista drugo ni ne pravim. umjesto kiselog mlijeka (zbog jajeta) zamjesim kiselom vodom.

  2. Ana, ja sam dobila nešto kao američke palačinke. Nekako mekano i slepljeno. Ni nalik lepinji na slici!!!?
    Gde pogreših???

    1. Uzeću u obzir i to sledeći put. Ražano brašno prosto “popije” svu vodu, pa verovatno tu grešim kad dodam “još malo”… Možda grešim što ih pravim samo sa ražanim brašnom?!? Hvala na pomoći! I na divnim receptima!

    2. Ražano brašno neverovazno pije vodu. Ne grešite, samo treba da nađete pravu meru. Posle nekog vremena ljudi uđu u štos sa svim brašnima paa tačno znaju kako da odmere.

  3. Ako smo u restrikciji, da li jaje ide celo? Da li će lepinje “izdržati” do jutra ako ih spremim uveče?

Ostavite komentar