Pesto od sušenog paradajza i maslina

20/03/2019

Kuva i piše:
Milica Jović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Ovaj pesto sam pravila na novogodišnjem pidžama partiju, ali verujte, toliko sam odlagala da recept pošaljem Ani, a ne znam iz kog razloga. Nisam lenja, taman posla, ali kad ja nešto uvrtim sebi u glavu da me mrzi, ne može me ni kran pokrenuti.

Do sad ste svi shvatili da znam da kuvam, da mesim, ali ako još niste shvatili da sam apsolutni fan italijanske kuhinje, evo sad ću da vam objasnim. Ne volim samo klasiku iz Italije koju svi volimo, paste, pice, fokače, nego volim i sve pesto soseve, od bilo čega, volim zapravo raznolikost i domišljatost, a i kreativnost koju su Italijani utkali u kuhinju.

E, ovaj pesto možda postoji u Italiji, ja ne znam, ali na mom stolu postoji i veoma je zastupljen. Sušeni paradajz je jedan od sastojaka i ima ga u ponudi u prodavnicama, može da posluži, ali najbolje je kad sami osušite, bez obzira da li imate svoj paradajz iz bašte ili kupite na pijaci, idealan je onaj duguljasti šljivar sa dosta mesa i bez puno vode i semena, kao i neke vrste čeri paradajza.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”

 

Paradajz operete, obrišete i isečete na 4 dela, očistite unutrašnjost od semena i tečnosti, poredjate na pleh obležen pek papirom, posolite i stavite u rernu na 50°C ako imate opciju duvanja ventilatora i zaboravite na 5 sati, ukoliko imate opciju sa ventilatorom možete staviti i 3 pleha kao ja, pa se ovo sušenje i isplati. Naravno možete sušiti i na suncu pokriveno tankom gazom, a uveče unositi, za to je potrebno nekoliko dana.

Kada se paradajz osuši i ohladi, poredjati ga u tegle, soliti, dodati po želji začine, ja stavljam sveže listove bosiljka i origana, zaliti maslinovim uljem i sačekati da izadje vazduh da ulje prodje jednako svuda, zatvoriti tegle ibostaviti na hladno i tamno mesto. Ja držim u frižideru jer nemam uslova za drugačije držanje, ali podrum bi bio idealan za to.

Za pesto je potrebno:

  • 70 gr badema
  • 3 pune kašike sušenog paradajza iz ulja
  • 3 kašike seckanih kalamata maslina (ili nekih drugih crnih jačih)
  • 1 manja grančica ruzmarina

Samleti badem, zatim dodati ostale sastojke i izblendirati. Ukus je fantastičan, neponovljiv i drugačiji.

Pogledajte novogodišnji Pidžama party:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/774728562865404/Ostavite komentar