Ove lepinjice nikad ne spremam uveče, jer se jako brzonaprave i daleko su lepše kada …
Pesto se prema originalnom receptu pravi od svežeg bosiljka, smrvljenog belog luka, soli, pinjola, maslinovog ulja i parmezana (ili pekorina). I zvaničan naziv je pesto alla genovese.
Ali pesto, ili neku njegovu verziju, možete da napravite od bilo kog zeleniša. Ja volim da ga pravim od peršuna, mirođije ili mešavine različitog bilja. A kako se sremuš pojavio na pijacama, red je da napravimo pesto i od njega.
Recept i slike smo dobili od Dušanke Manojlović.
Potrebno vam je:
- Veza sremuša
- 5-6 badema
- 4-5 kašika maslinovog ulja
- 2 kasike parmezana
- so i biber
Jednostavno sve staviti u blender i dobro izblendirati.
Oni koji su u restrikciji i ne jedu parmezan, sos mogu da naprave bez njega. Ili da dodaju mladi koziji sir.
Prijatno!