Kuva i piše: Ana Ćubela Tanak hleb, ili flatbread na engleskom, …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Prolećni zeleniš treba iskoristiti na sve moguće načine: u salati, sendviču, jajima, namazima….. Ovog jutra sam spremila pesto, ali ne od bosiljka već od sremuša i maslačka.
Prema originalnom receptu pesto se pravi od bosiljka, pinjola, parmezana i maslinovog ulja. Ja sam to malo izmenjala i prilagodila restrikciji u hrono ishrani.
Stavila sam:
- 1, 5 vezu sremuša
- 1/3 veze maslačka
- 30 grama blanširanih badema
- prstohvat morske soli
- 1, 5 decilitar maslinovog ulja
- Sok od 1/2 limuna
Limun prilagodite sebi. Ako ne volite mnogo kiselo, smanjite na jednu četvrtinu limuna.
Sremuš i maslačak operite, iskidajte rukama i ubacite u blender. Zatim dodajte bademe, ulje, so i sok od limuna. I sve dobro izblendirajte. Ukoliko vam masa nije dovoljno homogene i ne klizi kroz blender, dodajte još malo maslinovog ulja.
Od sira nisam ništa dodavala, ali vi možete da stavite malo mladog kozijeg sira. Savršeno se uklapa.
Blanširane bademe možete da kupite na pijaci ali su dosta skupi, mislim da kilogram košta 1.700 dinara. Pa je zato bolje da ih sami blanširate. Stavite bademe u neku činiju, zagrejte vodu do ključanja i prelijte bademe. Ostavite ih tako preko noći. Ujutru vodu procedite i rukama skinite kožicu sa bademe. Lako će ići.
Bez mlečnih proizvoda mogu da jedu i oni koji još poste. Ukoliko ne poste samo na vodi. Ali onda nemojte jesti ovaj pesto uz hrono proje iz “Hleb i kifle” jer su one veoma mtsne. Ali možete uz njihov đevrek, on je posan.
Ovako napravljen pseto možete da jedete i za ručak uz neko dobro meso. Mislim da bi se savršeno uklopio uz piletinu.
Prijatno!
Fotografije su napravljene Canonom 700 D . Za one koji tek počinju da se zanimaju za fotografiju i samouki su kao ja, mali savet: u Fotošopu postoji opcija Auto levels. Šta god da napravite sa fotografijom, da li je podeksponirali ili preeksponirali, ova opcija će rešiti probleme i sve iznivelisati. Srećno u radu!
Obozavam ove projice!