Pesto od maslačka i sremuša

28/03/2016

Pesto 8 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Prolećni zeleniš treba iskoristiti na sve moguće načine: u salati, sendviču, jajima, namazima….. Ovog jutra sam spremila pesto, ali ne od bosiljka već od sremuša i maslačka.

Pesto 2 s

Prema originalnom receptu pesto se pravi od bosiljka, pinjola, parmezana i maslinovog ulja. Ja sam to malo izmenjala i prilagodila restrikciji u hrono ishrani.

Stavila sam:

  • 1, 5 vezu sremuša
  • 1/3 veze maslačka
  • 30 grama blanširanih badema
  • prstohvat morske soli
  • 1, 5 decilitar maslinovog ulja
  • Sok od 1/2 limuna

Limun prilagodite sebi. Ako ne volite mnogo kiselo, smanjite na jednu četvrtinu limuna.

Sremuš i maslačak operite, iskidajte rukama i ubacite u blender. Zatim dodajte bademe, ulje, so i sok od limuna. I sve dobro izblendirajte. Ukoliko vam masa nije dovoljno homogene i ne klizi kroz blender, dodajte još malo maslinovog ulja.

Pesto1 s

Od sira nisam ništa dodavala, ali vi možete da stavite malo mladog kozijeg sira. Savršeno se uklapa.

Pesto 4 s

Blanširane bademe možete da kupite na pijaci ali su dosta skupi, mislim da kilogram košta 1.700 dinara. Pa je zato bolje da ih sami blanširate. Stavite bademe u neku činiju, zagrejte vodu do ključanja i prelijte bademe. Ostavite ih tako preko noći. Ujutru vodu procedite i rukama skinite kožicu sa bademe. Lako će ići.

Pesto 5 s

Bez mlečnih proizvoda mogu da jedu i oni koji još poste. Ukoliko ne poste samo na vodi. Ali onda nemojte jesti ovaj pesto uz hrono proje iz “Hleb i kifle” jer su one veoma mtsne. Ali možete uz njihov đevrek, on je posan.

Ovako napravljen pseto možete da jedete i za ručak uz neko dobro meso. Mislim da bi se savršeno uklopio uz piletinu.

Pesto 7 s

Prijatno!

Fotografije su napravljene Canonom 700 D . Za one koji tek počinju da se zanimaju za fotografiju i samouki su kao ja, mali savet: u Fotošopu postoji opcija Auto levels. Šta god da napravite sa fotografijom, da li je podeksponirali ili preeksponirali, ova opcija će rešiti probleme i sve iznivelisati. Srećno u radu!1 komentar

Ostavite komentar