Pesto i jaja – savršen spoj!

21/11/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Hvala Ivi Andrić za ideju.  Nisam pravila pesto za doručak duže vreme i baš mi je prijalo. Na pijacama i dalje može da se nađe svež bosiljak pa ga treba iskoristiti do kraja. Naravno, ako ne nađete bosiljak, pesto možete da napravite od bilo kojeg zeleniša: bebi spanać, rukola, vlašac, mirođija….

Princip pravljenja je isti.

Po originalnoj verziji pesto se pravi od bosiljka, parmezana, maslinovog ulja, belog luka, pinjola i limunovog soka. Pinjole i parmezan su dosta skupi pa ova dva sastojka zamenim bademima i pekorinom. A često sam pravila pesto i sa mladim kozjim sirom. A za večeru čak samo od zeleniša, belog luka, ulja i limunovog soka. Varijacije na temu su bezbrojne.

Ali uvek vodite računa da imate dovoljno zeleniša. Stavite ga u blender, dodajte par čenova belog luka, prstohvat morske soli, šaku badema, maslinovo ulje i malo limunovog soka. I sve izblendirajte.

Pesto i jaja 2 s

Parčiće hleba zagrejte u rerni ili tosteru da postanu hrskavi, pa ih namažite. Jaja sam standardno ispekla na kašičici svinjske masti i posula ih čilijem. I stvarno je ispala odlična kombinacija. Pesto koji vam preostane možete da potrošite kao sos uz ribu za ručak.

A hleb izaberite:

Hleb sa maslinama

Brzi hleb

Hleb sa bosiljkom

Hleb koji uvek uspeva1 komentar

Ostavite komentar