Pekmez od šljiva sa i bez stevije

15/09/2015

Pekmez od sljiva 6 ss

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Pa da počnemo sa zimnicom! Pekmez od šljiva iz rerne!

Šljive ”madžarke” oprati, prepoloviti i izvaditi ti im koštice. Polovine naslagati u širu, a pliću šerpu koja, naravno, može da stane u rernu. Nemojte pretrpavati šerpu.

Prvi deo mog pekmeza je oko 5-6 kilograma šljiva. Šporet je “smederevac i sve je pečeno ”na bukovini”, a vi vodite računa o veličini vaših rerni (jer zamalo…na kant 🙂 ).

Rernu uključiti na 200 stepeni i na toj temperaturi peći bez pokrivanja i mešanja. Nakon sat i po vremena proći varjačom po šerpi, ako se šljive nisu raspale i pekmez zgusnuo i dobio željenu strukturu, nastaviti pečenje još oko pola sata i ponoviti proveru. Videćete sami kad se postigne željena gustina. Ako hoćete da ostane ređi kuvaćete kraće, gustina se postiže dužim krčkanjem.

Pekmez od sljiva 5 s

U pekmez možete dodati dve kašičice cimeta i štapić vanile…rendanu koru limuna (ja ne dodajem ništa). U tegle koje su ugrejane u rerni sipati vreo pekmez do vrha ,staviti list rozetle, zavrnuti poklopac i prevrnuti teglu na poklopac i uviti u papir, novinu… i ostaviti tako (naopako i uvijeno) na željenom mestu do korišćenja. A nakon otvaranja držati u frižideru. Ovaj postupak ponavljam i u receptu za ajvar koji šaljem uskoro, a od kog je i potekao, jer od kad su mi u Makedoniji pokazali šta rade sa ajvarom da bi se održao bez ikakvih dodataka i šećera, samo tako kući pakujemo zimnicu.

U drugi deo pekmeza je, čisto iz radoznalosti, moja mama stavila ravnu kašićicu samlevenog lista stevije, iako je prvi bio sasvim dovoljno sladak, ali eto ideje ako ne dođete do slatkih, zrelih šljiva kao što su ove. Moju, kulinarsko – tradicionalno nastrojenu mamu je stevija koju sam donela iz Grčke toliko oduševila da joj nije odolela 🙂 Iako je protiv brčkanja tih ”noviteta”.

Pekmez od sljiva 2 s

Pekmez od šljiva ne ide bez…palačinki???…ili palačinke ne idu bez njega??? Kako god…palačinke od raži i spelte sa buttermilk-om su, opet, moje ”brčkanje” i povratak u kuhinju posle fantastičnog leta i malo zabušavanja ;-)…ali ko bi duže od ovoga mogao da odoli muvanju po NJENOM blogu!?!

Pekmez od sljiva 4 sOstavite komentar