U slavu svim neobičnim i dobrim receptima, odlučili smo da otvorimo novu rubriku na blogu koja će se zvati “Van pameti”. Tu će se nalaziti recepti koji nisu 100% hrono, ali koji mogu da se prilagode. Ono što je moj izbor, ne mora da bude svačiji izbor. Ionako kuvamo za familiju i prijatelje koji vole nešto drugačije. A pošto smo svi mi, pre svega, veliki gurmani, sasvim sam sigurna da ćemo u životu uvek probati nešto novo, bez obzira da li se to uklapa u naš režim ili ne. Probati, ne znači predati se. U skladu sa tim, nadam se da ćete uživati i u ovim van pameti dobri receptima. Ko očima, ko nepcima
A ja ću na kraju svakog recepta dati predloge kako da se na najbolji način prilagodi hrono ishrani. Za one koji ne žele da pokleknu – Ana Ćubela
Kuva i piše:
Valentina Đureta

Očistiti prokelj (spoljne listove ukoliko treba) oprati i ako su suviše veliki iseći na pola (ja se uvek trudim da kupim sitnije, jer su mi ukusniji).
Karfiol izlomiti na cvetiće, a one krupnije iseci na 2-3 dela. Ubaciti u činiju, preliti maslinovim uljem, posoliti, pobiberiti i dodati ljutu suvu papriku. Sve dobro izmešati, prebaciti na pleh obložen papirom i peći u prethonog zagrejanoj rerni (zagrejati na 200, pa smanjiti na 180 stepeni) nekih 20-25 minuta.

U međuvremenu saku suvog grozđa (ili brusnica ili kombinacije – ja sam ovaj put ubacila 4 seckane smokve i suvo grozđe) preliti sa vodom i sirćetom – ja ubacim u mikrotalasnu na 2 minuta, a može i da se u šerpici pusti da proključa i ostaviti da upija tečnost.
Kada je povrće pečeno, prebaciti u posudu, preliti natopljenim voćem, dobro promešati, dodati seckane bademe/orahe (jednu šaku) i na kraju listiće parmezana (može i rendani).
Ne mogu da vam objasnim koliko ovog nas dvoje mozemo da pojedemo….
KAKO PRILAGODITI HRONO ISHRANI
Najbolje bi bilo izbaciti voće, ili, ako ste van restrikcije spremiti sa jako malo voća, pa da odvojiti pre jela. Što se tiče sirćeta, možete da koristite balzamiko, opet, ako ste van restrikcije. Ako ste u fazi mršavljenja, umesto sirćeta, možete da probate sa malo belog vina. A bademe možete i u restrikciji i van nje. Iskoristite ovo jelo kao polaznu tačku, pa pustite maštu na volju sa onim što je dozvoljeno.
Odlicno je, nisam mogla da se zaustavim 🙂
Jeste, ali na žalost nije hrono 🙂
Nema veze, ja nisam na hrono 🙂
Zato ova rubrika i služi 😀