Patlidžan kebab

22/07/2016

Kebab 3

Kuva i piše:
Mirjana Đurđević

Mirjana profil 200

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Već više od godinu dana ne pridržavam se strogo pravila hrono ishrane – što mi se itekako vidi. Najveći ‘greh’ je večera, u koju svako malo upadnu neki brusketi, pasta, stari sirevi… i sve ono što ide uz vino. Kanim se ‘ko gladan na dr Gifing’ i pokleknem za dan-dva. Trenutno jedino rešenje vidim u tome da se privalim kod Ane na sajt i pustim mašti na volju.

Voila! Patlidžan kebab, receptura turska, meso domaće, mešano mleveno. Ručak. Ili večera, s mlevenim pilećem, zašto da ne. Potrebno vam je, po osobi:

  • jedan duguljasti mladi plavi patlidžan, da ne bude kriv
  • 150 gr mlevenog mesa
  • začini (so, biber, beli luk, origano, kumin… po volji)
  • štapići za ražnjiće

Umesite mleveno meso sa začinima. Isecite patlidžane poprečke, na kolutove od 2-3 cm, posolite s obe strane ali nemojte da pobrkate raspored.

Kebab 1

Napravite kebab i probodite ga štapićem.

Kebab 2

Kebabe poređajte u vatrostalnu posudu, na pek papir, i malo zauljite dozvoljenim uljem. Kod mene je to bilo maslinovo od komine.
Pecite u rerni koliko treba, da korica patlidžana postane reš a meso pečeno. Na kraju to izgleda otprilike ovako:

Kebab 3

Poslužila sam ga sa salatom od rendane sveže cvekle i šargarepe, začinjene solju, limunom i maslinovim uljem, posutom preprženim susamom. Salata je, dakako, vaš izbor. Izvorno sam ga jela pripremljen od mlevene jagnjetine, u maju u Turskoj – pozdrav narodu Turske uz iskrene želje za mir. Definitivno je bolji od domaćeg mešanog mlevenog, ali su oni koji nisu jeli original i ovako bili oduševljeni.1 komentar

  1. Fantazija! I sama se prisećamTurske ovih dana, divna zemlja i ukusna hrana. Verovatno neće biti to to sa domaćim mesom, ali verujem da je odlično! Hvala na ideji! Pišite nam se češće

Ostavite komentar