Ideje za doručak, ručak, užinu i večeru
Kuva i piše:
Mirjana Đurđević
Već više od godinu dana ne pridržavam se strogo pravila hrono ishrane – što mi se itekako vidi. Najveći ‘greh’ je večera, u koju svako malo upadnu neki brusketi, pasta, stari sirevi… i sve ono što ide uz vino. Kanim se ‘ko gladan na dr Gifing’ i pokleknem za dan-dva. Trenutno jedino rešenje vidim u tome da se privalim kod Ane na sajt i pustim mašti na volju.
Voila! Patlidžan kebab, receptura turska, meso domaće, mešano mleveno. Ručak. Ili večera, s mlevenim pilećem, zašto da ne. Potrebno vam je, po osobi:
- jedan duguljasti mladi plavi patlidžan, da ne bude kriv
- 150 gr mlevenog mesa
- začini (so, biber, beli luk, origano, kumin… po volji)
- štapići za ražnjiće
Umesite mleveno meso sa začinima. Isecite patlidžane poprečke, na kolutove od 2-3 cm, posolite s obe strane ali nemojte da pobrkate raspored.
Napravite kebab i probodite ga štapićem.
Kebabe poređajte u vatrostalnu posudu, na pek papir, i malo zauljite dozvoljenim uljem. Kod mene je to bilo maslinovo od komine.
Pecite u rerni koliko treba, da korica patlidžana postane reš a meso pečeno. Na kraju to izgleda otprilike ovako:
Poslužila sam ga sa salatom od rendane sveže cvekle i šargarepe, začinjene solju, limunom i maslinovim uljem, posutom preprženim susamom. Salata je, dakako, vaš izbor. Izvorno sam ga jela pripremljen od mlevene jagnjetine, u maju u Turskoj – pozdrav narodu Turske uz iskrene želje za mir. Definitivno je bolji od domaćeg mešanog mlevenog, ali su oni koji nisu jeli original i ovako bili oduševljeni.
Fantazija! I sama se prisećamTurske ovih dana, divna zemlja i ukusna hrana. Verovatno neće biti to to sa domaćim mesom, ali verujem da je odlično! Hvala na ideji! Pišite nam se češće