Pastrmka sa ruzmarinom

31/05/2016

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ja sam jedna od onih koji vole da stavljaju ruzmarin u sve: malo u meso, malo u ribu, malo u testo…. Svež ruzmarin ume da bude dosta jak pa odmerite količinu prema sebi.

Potrebno vam je:

  • Pastrmka
  • Manji struk ruzmarina
  • Limun
  • Nekoliko maslina
  • Morska so
  • Kašika maslinovog ulja
  • Tikvica
  • Sveža mirođija
  • čen belog luka

Veličina pastrmke i tikvice zavisi od toga za koliko ljudi spremate večeru. Ako je za dvoje, uzmite veliku pastrmku ilio dve srednje. Takođe, u tom slučaju uzmite dve srednje tikvice. Ako spremate samačku večeru, odnosno za jednu osobu, onda sve to prepolovite.

Pastrmka na pireu od tikvica 1 s

Pastrmku operite i namažite maslinovim uljem. Malo ulja utrljajte i u unutrašnjost ribe, kao i malo morske soli. Zatim stavite malo ruzmarina i kolutove limuna. Ribu položite na pek papir da se pleh ne bi ulepio pa preko ribe stavite još malo ruzmarina, limun i masline.

Pleh ubacite u rernu i pecite na 200 stepeni oko pola sata.

Za to vreme isecite tikvice i stavite da se kuvaju. Pred kraj dodajte mirođiju i naseckan beli luk.  Kada omekšaju, prebacite ih u cediljku i pokušajte što više dfa ocedite od vode. Tikvice sa lukom u mirođijom prebacite u blender i sameljite. Posolite po ukusu.

Pastrmka na pireu od tikvica 2 s

Pire od tikvica stavite u tanjir pa preko njega položite ribu, ruzmarin i ispečeni limun.  I uživajte u večeri.

Prijatno!

 



Ostavite komentar