Kuva i piše: Ana Ćubela Već sam pisala o tome …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ja sam jedna od onih koji vole da stavljaju ruzmarin u sve: malo u meso, malo u ribu, malo u testo…. Svež ruzmarin ume da bude dosta jak pa odmerite količinu prema sebi.
Potrebno vam je:
- Pastrmka
- Manji struk ruzmarina
- Limun
- Nekoliko maslina
- Morska so
- Kašika maslinovog ulja
- Tikvica
- Sveža mirođija
- čen belog luka
Veličina pastrmke i tikvice zavisi od toga za koliko ljudi spremate večeru. Ako je za dvoje, uzmite veliku pastrmku ilio dve srednje. Takođe, u tom slučaju uzmite dve srednje tikvice. Ako spremate samačku večeru, odnosno za jednu osobu, onda sve to prepolovite.
Pastrmku operite i namažite maslinovim uljem. Malo ulja utrljajte i u unutrašnjost ribe, kao i malo morske soli. Zatim stavite malo ruzmarina i kolutove limuna. Ribu položite na pek papir da se pleh ne bi ulepio pa preko ribe stavite još malo ruzmarina, limun i masline.
Pleh ubacite u rernu i pecite na 200 stepeni oko pola sata.
Za to vreme isecite tikvice i stavite da se kuvaju. Pred kraj dodajte mirođiju i naseckan beli luk. Kada omekšaju, prebacite ih u cediljku i pokušajte što više dfa ocedite od vode. Tikvice sa lukom u mirođijom prebacite u blender i sameljite. Posolite po ukusu.
Pire od tikvica stavite u tanjir pa preko njega položite ribu, ruzmarin i ispečeni limun. I uživajte u večeri.
Prijatno!