Pašteta od oraha

11/01/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Do skoro pa deceniju, vaša MiMi pet godina nije jela meso. To je počelo iz humanih razloga, da bih zapravo shvatila da mi se meso uopšte ne jede. To me je ponukalo da malo i istražujem na temu hrane koju jedemo jer je imamo ispred sebe i hrane koju naš organizam želi. Genadij Malahov, ruski pisac knjiga iz oblasti narodne-tradicionalne medicine, svojim knjigama pokušava da motiviše ljude da upoznaju svoj organizam. Između ostalog, prateći i mesečeve mene, prvog dana lunarnog ciklusa, a znate da cela planeta itekako oseća uticaj meseca, preporučuje da na prazan stomak, razmišljamo o brojnim namirnicama( ne jelima, već namirnicama ponaosob) i prepoznajemo kako naš organizam na njih reaguje. Ako vam pomisao na recimo paradajz, luk, šargarepu, sir, juneću šniclu….i tako unedogled, prija, onda tog meseca treba da jedete što više tih namirnica, koje kod vas izazivaju pozitivne osećaje. Ili obrnuto, da izbegavate hranu, na koju baš i ne reagujete najbolje.

Da skratim, ja sam zapravo prateći svoj organizam izbacila meso totalno iz upotrebe i uopšte mi nije nedostajalo. Moj organizam nije trpeo nikakve posledice, rezultati raznih analiza u tom periodu bili su mi super. Tada sam istraživala sve moguće zdrave zamene i jela dosta prirodnih masnoća u vidu orašastih plodova, mlečnih proizvoda, mahunarki, pored, naravno, ostalog povrća i voća. Onda sam se jednog jutra probudila i intezivno razmišljala o tek pečenim ćevapima. Tog dana počela sam da jedem meso, i evo do danas.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ali vrlo često na mom meniju se opet nađu nemlečni i nemesni proizvodi, jer organizmu tako prija. Veći problem imam kada treba da se posti, pa znam da moram da izbegavam neku hranu, nego kada samoinicijativno, sledeći svoj osećaj i želju za nekom hranom, kreiram svoj jelovnik.

Kako je Pidžama parti u nedelju bio specijalan, što zbog Badnjeg dana, ali i zbog gostovanje naše Jelene Cocco ( neću vas daviti osećajem koji ta divna persona izaziva kod mene) spremali smo posni doručak. Jelenine špecije su same po sebi, ma koliko standardne ili ne standardne u našem jelovniku, bile sjajne, salata od pasulja, posni ajoli…mada je Jelena tvrdila da je prepekla male italijanske pužiće ( opet sam zaboravila kako se zovu). Ana je pravila nešto između salate i paštete od tikvica, rukole i golice, a ja sam na sreću, jer je kamarmanski posao jako zahtevan, spremila jednostavnu, ali zaista ukusnu ( izvinite što sam realno neskromna ) paštetu od oraha.

Pogledajte šta smo sve pravili na Badnji dan:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/230007851219042/

 

Potrebno vam je:

  • 200 grama oraha
  • so
  • biber
  • beli luk
  • senf
  • voda

Orahe potopite u vrelu vodu da odstoje 12-24 sata. Procedite i isperite. Onda ih ubacite u blender, dodajte so, biber, čen belog luka ili beli luk u prahu, kašičicu ( ako volite može i dve) senfa i bledirajte. Dodajte vodu po potrebi, do kremaste strukture. Mi smo dodale i malo limunovog soka, ali sve te dodatke birajte prema svom ukusu. Na probanje…mmmmm….osetite šta bi tu još pasalo….mmmm…..još malo soli….mmmm, to je to.

Pročitajte još:

Hrono taralući (tarallucci)

Inače u životu, skoro pa sve radim po osećaju. Šta mi stomak kaže, što bi rekli u narodu. To primenjujem kada je hrana u pitanju, životne odluke, ali i na odabir ljudi koje želim u svojoj blizini. Drago mi je što pojedine ljude mogu, svako malo, da zagrlim, gledam u oči, smejem se ili čak i tugujem uz njih. I to je emocija za ljude. Neke osobe su daleko, pa su retki trenuci kada sve ovo možete da učinite. Ali i pomisao na njih, stvara onaj lepi osećaj u grudima i stomaku. Da li i vi tako?

Malo emocijalne završnice, znači da ćete više uživati uz drage ljude, ali i hrani koju njima ili sebi napravite. Toplo preporučujem ovu paštetu. I sve špecije iz ovonedeljnog Pidžama partija.

Uživajte. Prijatno.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar