Pašteta od kinoe, pečuraka i maslina

13/01/2020

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ponekad se toliko zanesemo pripremajući hranu za Pidžama party da često možemo da nahranimo vojsku, a samim tim i zaboravimo po koji recept svaki put. Tako je bilo i sa ovom paštetom koju smo spremali kao ideju za post. Post je završen ali to ne znači da ovako nešto inače možemo da pojedemo s vremena na vreme.

Od kako sam probala paštetu od heljde odlučila sam da isprobam sve žitarice u nekoj pašteti. Kinoa nije klasična žitarica, ima i dosta bljno proteina, pa mi se činila kao zgodni dodatak.

Pogledajte šta smo sve spremili taj dan, pored ove paštete:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/626596024801064/

 

Bademe sam blanširala ali nisam skidala koru. Samo sam ih potopila u vrelu vodu i ostavila do jutra. Kinou sam skuvala u razmeru od 1:3 u korist vode. Znači, tri puta više vode nego kinoe.

Sve u svemu, potrebno vam je:

  • 60 gr kinoe
  • 100 gr pečuraka
  • 50 gr blanširanih badema
  • 100 gr maslina
  • 1/2 crvenog luka
  • malo belog vina (opciono, ali je ovako ukusnije)

Što se belog vina tiče, možete da ga koristite za kuvanje i u restrikciji. Sam alkohol ispari jako brzo a od vina ostane samo dobar šmek. I skoro uvek ga stavljam kada dinstam pečurke. Makar malo.

Iseckajte crveni luk na polumesece, pečurke na listiće. Zagrejte maslinovo ulje, pa tiho dinstajte luk, dodavajući po malo vode. Kada počne da se rastapa, dodajte so i biber, a zatim i pečurke. Pred kraj dinstanja uspite malo belog vina. Ostavite da se ohladi. Zatim ubacite sve u blender: skuvanu kinou, iseckane masline, pečurke…… I zavrtite. Probajte pa dodajte još začina ako želite. Sve po svom ukusu.

Prijatno.

Pogledajte šta smo sve spremili taj dan:

Gospodžini poljupci (Baci di Dama)

Domaća laka pasta – Toskanski posni pići

Božićna pica sa Sicilije – SFINĆONE PALERMITANO

Rimski supli na hrono način

 Ostavite komentar