Kuva i piše: Ana Ćubela Verica Filipović je jedna tiha žena. …
Kuva i piše:
Jelena Cocco
Prati li ko rezultat Cocco : žitarice? Ako me matematika i sećanje dobro služe, trebalo bi da je 5:0. Za mene, naravno!
Za one koji nisu u toku, pre godinu dana sam započela bitku protiv izbegavanja kuvanih žitarica usled manjka raznolikih recepata.
A onda, evo u poslednje vreme, situacija se obrnula.
Pa je tako došla na red i pašteta od ječma. I karamelizovanog praziluka (na hrono način). I još po nečega što smo stavljali onako uz put.
Ovde ću vam pisati mere za celu količinu, dok je u lajvu korišćen samo deo. Pa vi prema sebi i vašim potrebama odlučujte dalje.
Pogledajte kako smo pravili paštetu i još svašta nešto:
Za karamelilzovani praziluk:
- 250 gr praziluka nasecite na tanke kolutove , pa dinstajte na malo maslinovog ulja i dosta vode dok ne omekša ( 1 kašika ulja je i više nego dovoljna)
- ½ dc belog vina dodajte kada je praziluk izdinstan i pustite da ispari; a onda dodajte i
- 2 kašike balsamiko sirćeta – kod Ane u kuhinji ima belog, pa je baš lepo leglo, mada ja kod kuće koristim i obično, i to ukuvajte pa za finiš dodajte
- So i biber prema ukusu
Inače, originalni recept za karamelizovanje luka (bilo kog) zahteva upotrebu šećera i sirćeta, a obe stvari su no-no u hrono ishrani. E tu lepo dodje balsamiko koji je i sirće, a i sladkast je i sasvim pristojno odradi posao. Mala napomena – balsamiko sirće je dozvoljeno u van restriktivnom režimu.
Onda ide bučna završinica.
U blender ubacite:
- 150 gr kuvanog ječma (onako klot, pošto je odležao celu noć u vodi, a vi ga zatim isprali i skuvali)
- Sav karamelizovani praziluk
- Punu šaku badema (to je negde 50 gr gore-dole)
- Malo mirođije
- 6 kom sušenog paradajza, može i 8 ako su manji
Dobro izblendirajte sastojke, i to je to.
Ja moram priznati nisam očekivala ovako dobar namaz. Ali zaista.
Odličan je za post, ali već vidim sebe kako je jedem uz sirovo povrće tamo negde na proleće, leto.
A vi javite kako je vi jedete.
Prijatno! 😊
Pogledajte šta smo još spremili:
Pitice sa prazilukom i čičokom
Rimski supli na hrono način
Korejska pita na listiće
Slađane ražano ječmene lepinje