Pašteta od ječma i karmelizovanog praziluka

20/01/2020

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Prati li ko rezultat Cocco : žitarice? Ako me matematika i sećanje dobro služe, trebalo bi da je 5:0. Za mene, naravno!

Za one koji nisu u toku, pre godinu dana sam započela bitku protiv izbegavanja kuvanih žitarica usled manjka raznolikih recepata.

A onda, evo u poslednje vreme, situacija se obrnula.

Pa je tako došla na red i pašteta od ječma. I karamelizovanog praziluka (na hrono način). I još po nečega što smo stavljali onako uz put.

Ovde ću vam pisati mere za celu količinu, dok je u lajvu korišćen samo deo. Pa vi prema sebi i vašim potrebama odlučujte dalje.

Pogledajte kako smo pravili paštetu i još svašta nešto:

 

Za karamelilzovani praziluk:

  • 250 gr praziluka nasecite na tanke kolutove , pa dinstajte na malo maslinovog ulja i dosta vode dok ne omekša ( 1 kašika ulja je i više nego dovoljna)
  • ½ dc belog vina dodajte kada je praziluk izdinstan i pustite da ispari; a onda dodajte i
  • 2 kašike balsamiko sirćeta – kod Ane u kuhinji ima belog, pa je baš lepo leglo, mada ja kod kuće koristim i obično, i to ukuvajte pa za finiš dodajte
  • So i biber prema ukusu

Inače, originalni recept za karamelizovanje luka (bilo kog) zahteva upotrebu šećera i sirćeta, a obe stvari su no-no u hrono ishrani. E tu lepo dodje balsamiko koji je i sirće, a i sladkast je i sasvim pristojno odradi posao. Mala napomena – balsamiko sirće je dozvoljeno u van restriktivnom režimu.

Onda ide bučna završinica.

U blender ubacite:

  • 150 gr kuvanog ječma (onako klot, pošto je odležao celu noć u vodi, a vi ga zatim isprali i skuvali)
  • Sav karamelizovani praziluk
  • Punu šaku badema (to je negde 50 gr gore-dole)
  • Malo mirođije
  • 6 kom sušenog paradajza, može i 8 ako su manji

Dobro izblendirajte sastojke, i to je to.

Ja moram priznati nisam očekivala ovako dobar namaz. Ali zaista.

Odličan je za post, ali već vidim sebe kako je jedem uz sirovo povrće tamo negde na proleće, leto.

A vi javite kako je vi jedete.

Prijatno! 😊

Pogledajte šta smo još spremili:

Pitice sa prazilukom i čičokom

Rimski supli na hrono način

Korejska pita na listiće

Slađane ražano ječmene lepinje

 



Ostavite komentar