Pašteta od čvaraka

16/01/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Jedno vreme sam mislila da sam car za muljanje različitih pašteta i namaza. A onda sam počela da imam goste nedeljom ujutru na Pidžama žurkama. I shvatila da su mi prijateljice itetkako maštovite.

U poslednje vreme se Sneža ističe. Voli da jede, kao i svi mi, ali voli i da sprema, ali jednostavne stvari kao i ja. Mnogo ukusa, ali bez pet sati petljanja po kuhinji.

Prošli put sam se raspametila sa paštetom od heljde koju je napravila, a sada sa paštetom od čvaraka. Takve dve stvari do sada u životu nisam pravila. Naravno, kao i kod svakog dobrog namaza, postoji osnova recepta, pa onda ide isprobavanje i dodavanje. Hm, šta nam fali, ajde da dodamo još malo ovoga, pa onoga…. Pa opet proba, pa ajde i ovo.

Što je i normalno. Bez obzira na recept, nisu sve namirnice koje koristimo uveg istog ukusa, niti su naši ukusi isti. Neko voli laganije, neko jače, neko kiselkastije, neko ljutkastije…..

Pogledajte kako smo pravili paštetu:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1978208079151666/

Čvarci koje smo koristili nisu bili slaani, oni mogu da naprave najveću razliku u pašteti. Zato i zaboravite na so dok sve ne probate.

Osnovni recept:

  • 300 gr čvaraka
  • 3 barena jajeta
  • glavica luka (oko120 gr)
  • 2 kašike pavlake ili milerama
  • 2 kašike kapara
  • Polovina kašičice čili začina, malo bibera

Luk iseckajte na sitno i propržite. Zatim ga stavite u blender sa svim ostalim sastojcima i sameljite. Kada dobijete pastu, probajte je. Nama to nije bilo dovoljno pa smo dodali još jednu kašiku kapara, to je dalo slanoću, 2 kašike soka od limuna, jedan veći čen belog luka i kašiku goranskog začina.

Domaći goranski začin

I onda smo dobile pun pogodak!

Savršena pašteta od čvaraka. I još po nečega. Ali kako je ova pašteta puna jakih i masnih stvari, nemojte je jesti lopatom ujutru 😉 .

Pogledajte još zanimljivih namaza koje smo napravili u poslednjih nekoliko meseci:

Pašteta od heljde

Sos od pikantnih paprika

Savršen tost namaz

Hipsterska trljanica

Pašteta od oraha

Pašteta od pečuraka i badema

Posni spanać sos

Satrica

Letnji namazi

Muhamara

Čatni i raita

Ova dva poslednja namaza su možda meni i najomiljenija. Udavila sam se u njima. Mada je svaki namaz, soso ili umak sa spiska odličan i ima ih na sajtu još, potražite ih u rubrici Namazi.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

A što je najveći štos, mislim da je moj tata to često govorio, imam još mnogo neobjavljenih recepata. Pre neki dan sam gledala fotografije hrane i shvatila da za barem pet nekih umaka recepte nikad nisamo objavili. Tako da – stay tuned – odnosno očekujte ih uskoro.

I prijatno!

 

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar