Pašteta od bakalara (BACCALÀ MANTECATO)

02/01/2019

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Odmah da napomenem, pravi se sa pavlakom za kuvanje, svežom, tako da spada u kategoriju VRLO RETKO kozumirati u restrikciji. VRLO retko.

Ovaj recept je jedna od vrlo, vrlo, vrlo ozbiljnih stvari. Toliko ozbiljna da postoji udruženje za paštetu od bakalara kojom vlada savet sačinjen od 10 izabranih članova, a kojom predsedava dužd. Čom kazem dužd, znate da je recept iz Venecije. A tu je došao sasvim slucajno, kada je 1432 venecijanski trgovac sa svojim brodom i posadom od 68 mornara doživeo brodolom na severu Norveške, te bivaju spaseni od strane lokalnog zivlja na ostrvu Rost. Tamo su se i susreli sa čudnom ribom, sušenom na oskudnom severnom suncu.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Bilo je potrebno je da prođe citav vek da se ta susena riba odomaći u Veneciji, gradu koji je obilovao svežom ribom. Bilo je to 1563. godine kada je donet zakon da se posti sredom i petkom usled nestašice mesa dužom od 200 dana. Bartolomeo Skapi, šef pape Pia V uvrstava bakalar u svoj kuvar i tako ovo jelo postaje jedan od italijanskih specijaliteta.

Postoji nekoliko varijanti ove pastete – venecijanska, ona iz Vicence, trscanska, duzdeva, itd. Originalno se pravio samo od bakalara, maslinovog ulja i belog luka.

Ova moja hrono verzija izvedene verzije recepta iz Vicence, gde se bakalar pravi sa mlekom i kao takva je pogodna samo za doručak.
Na blogu hrono kuhinje ima i univerzalna, 3 u 1 verzija paštete.
.
I zimsko je jelo, ali kako prolece ove godine u Moncu doci nece, lepo sam resila da castim sebe. Inače se pravi sa krompirom, ali za hrono varijantu tu su leblebije.

Dakle:

  • 150 gr bakalara (već odsoljenog – suvi, usoljeni bakalar se potapa 2 dana u 3 vode da izvuče so)
  • 100 gr skuvanih leblebija
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • Sveza majcina dusica
  • Beli luk po želji

Bakalar usitniti na komade – ako se koristi odsoljeni sam se lepo cepka; ako nemate ovaj moze i svez bakalar. U tom slucaju cete dodati soli kasnije.

Leblebije ocistiti od ljuspica – kuvane leblebije se potope u činiju sa hladnom vodom i trljaju izmežu dlanova. Ljuska sama spada. Ostavite da se voda smiri, ljuspice same isplivaju na površinu i lako se odstrane. Procedite od vode.

Bakalar i leblebiju staviti u manju posudu i naliti pavlakom, treba da skroz prekrije. Dodati svežu majčinu dušicu. Ja stavljam par grančica koje posle izvadim. Staviti na tihu vatru i kuvati dok se riba ne “raspadne” i pavlaka ne postane gusta. Ja obično ostavim u šerpici masu da se hladi pre nego što je gnječim i tad dodam čen belog luka koji pre gnjecenja izvadim. Tako pasteta dobije vrlo lagani smek belog luka koji ne opterećuje. Izgnječiti leblebije i ribu da se dobije gusta smesa. Dodati po potrebi soli (u zavisnosti koji ste bakalar koristili) i malo bibera.
Ostaviti da se ohladi u frizideru. Najbolje je da odstoji preko noci da se svi ukusi pomešaju.

Uz to neki dobar prepečen hleb ili krekeri. Kod mene su bili Milenini bezglutenski krekeri sa kaperima i ruzmarinom umesto crvene paprike i
i Anin ražani hleb.

Bezglutenski krekeri

Ražani hleb sa lanom

I to je to. Prijatno!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar