Kuva i piše: Ana Anufrijev Kačamak od prosa sa prženom slaninicom, …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Iako sam već dugo na ovom režimu ishrane, pastu i dalje uglavnom jedem za doručak. Retko kad me uhvati želja da je pojedem za ručak. I tada je spremam samo sa maslinovim uljem, začinima, belim lukom i malo paprike. Tu i tamo stavim mrvicu parmezana. Ali je zato jedem za doručak. opet ne prečesto, više volim ove naše hlebove.
Obratite pažnju na deklaraciju kada kupujete pastu od integralnog brašna. Često u sebi ima i pšeničnog ili makar krupice. Jedino sam “čistu” pastu nalazila od spelte i ponekad od raži. Sve ostale su imale belo brašno.
Ovo je speltina pasta. I mnogo se brže skuva nego obična pa vodite računa da vam se ne raspadne i skroc ugnjecka. Nikad nisam volela baš “a la dente”, volim kada je malo mekša od toga, ali ne previše.
Kuva se kao i obična testenina, u dosta vode koju ste malo posolili. Ulje nikad ne dodajem.
Dok se pasta kuva, iseckajte malo praziluka i neke šunke i prodinstajte ih na malo maslinovog ulja i vode. Kada je praziluk gotov, dodajte iseckane masline i začine sve lepo promešajte pa u to dodajte pastu. Neka upadne i malo vode od kuvanja, neće da smeta. Promešajte i pastu sa prazilukom, maslinama i šunkom. A zatim napravite dva gnezda i u njih spustite jaja. Poklopite tiganj i sačekajte da se ispeku. Voda će uvreti a pasta će postati blago krckava po dnu. Jaja kuvajte na toj pari u tiganju koliko želite. Ja sam ih ovog puta prekuvala. inače volim rovita jaja.
Kada bude gotovo pospite odozgo rukolu. I uživajte.
Prijatno!
Poštovana,
Da li možete da kažete gde ste tačno kupili pastu od spelte?
Verujem da je bilo kakvo reklamiranje zabranjeno, ali značila bi mi makar ulica u kojoj se prodavnica nalazi
Ovo je kupljeno na Zemunskoj pijaci. Donosi nam prijateljica. Pitaću je gde tačno pa ću javiti.
Draga Ana
da li je u restrikciji dozvoljeno jesti ovakve paste ili one koje bih napravila sama od npr razenog brasna,vode i maslinovog ulja?
Možete da jedete i kupovne paste. Ako imaju u sebi pšenicu onda ne često. Te koje sami pravite možete koliko želite.