Paprike punjene prosom i bademima

12/01/2015

Kuva i piše: 

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Meni je ovo bio doručak za Badnji dan. Što se i preporučuje ako ste u restrikciji. Ali ako niste u fazi mršavljenja, ili niste na hrono uopšte, već samo volite dobro da jedete,ovo jelo može da bude savršen ručak.

Treba vam:

  • 2 ili 3 crvene paprike
  • pola šoljice prosa (oko 100 militara)
  • pola šake badema
  • manja glavica crnog luka
  • začini: so, biber, malo belog luka u prahu, kumin, mleveni korijander
  • 7, 8 kapara

Ako pravite za više ljudi samo proporcionalno povećajte mere

Proso sam prethodnu noć dobro oprala i potopila u vodu. Ujutru sam proso procedila, naseckala luk i prodinstala ga na malo ulja. Kada je luk počeo da se cakli, dodala sa proso i začine, a zatim sve to nalila sa 1,5 šoljom vode.

Paprike sa prosom2 SAJT

Proso se uglavnom kuva 1:2,5 ili 1:3, odnos proso voda.

Pustila sam da ključa par minuta, poklopila i sklonila sa ringle. Bademe sam iseckala u secku, ništa preterano sitno i ubacila u proso, zajedno sa kaparima.

Sa sam imala neki zeleniš u kući, kao peršun, i to bi naseckala, bilo bi šarenije i sugurno još ukusnije.

Napunila sam paprike, stavila ih u podmazan pleh. Ako ne želite da prljate posuđe i da koristite dodatno ulje, u pleh stavite pek papir. Ako vam ostane višak prosa, stavite ga oko paprika.

Paprike sam, takođe, malo nauljila i stavila u rernu.

Peklo se oko pola sata do 40 minuta, na 220 stepeni.

I ispalo je fenomenalno.

Prijatno!

 

 



2 komentara

  1. Draga Ana,
    Imam jednu nedoumicu posto proso pripada porodici milleta , da li mozemo da jedemo bilo koji ili bas mora da bude proso millet? Posto u inostranstvu ne mogu da ga nadjem tako lako.
    Hvala puno na pomoci a posebno na divnim receptima 🙂

Ostavite komentar