Kuva i piše: Ana Ćubela Ove lepinje sam nazvala mirišljave jer …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Meni je ovo bio doručak za Badnji dan. Što se i preporučuje ako ste u restrikciji. Ali ako niste u fazi mršavljenja, ili niste na hrono uopšte, već samo volite dobro da jedete,ovo jelo može da bude savršen ručak.
Treba vam:
- 2 ili 3 crvene paprike
- pola šoljice prosa (oko 100 militara)
- pola šake badema
- manja glavica crnog luka
- začini: so, biber, malo belog luka u prahu, kumin, mleveni korijander
- 7, 8 kapara
Ako pravite za više ljudi samo proporcionalno povećajte mere
Proso sam prethodnu noć dobro oprala i potopila u vodu. Ujutru sam proso procedila, naseckala luk i prodinstala ga na malo ulja. Kada je luk počeo da se cakli, dodala sa proso i začine, a zatim sve to nalila sa 1,5 šoljom vode.
Proso se uglavnom kuva 1:2,5 ili 1:3, odnos proso voda.
Pustila sam da ključa par minuta, poklopila i sklonila sa ringle. Bademe sam iseckala u secku, ništa preterano sitno i ubacila u proso, zajedno sa kaparima.
Sa sam imala neki zeleniš u kući, kao peršun, i to bi naseckala, bilo bi šarenije i sugurno još ukusnije.
Napunila sam paprike, stavila ih u podmazan pleh. Ako ne želite da prljate posuđe i da koristite dodatno ulje, u pleh stavite pek papir. Ako vam ostane višak prosa, stavite ga oko paprika.
Paprike sam, takođe, malo nauljila i stavila u rernu.
Peklo se oko pola sata do 40 minuta, na 220 stepeni.
I ispalo je fenomenalno.
Prijatno!
Draga Ana,
Imam jednu nedoumicu posto proso pripada porodici milleta , da li mozemo da jedemo bilo koji ili bas mora da bude proso millet? Posto u inostranstvu ne mogu da ga nadjem tako lako.
Hvala puno na pomoci a posebno na divnim receptima 🙂
Ja do sada nisam naišla na različit proso. Ako sastav nije nešto drastično različit, pretpostavljam da može.