Paprena jaja s kimom. I zašto su neki začini moćni i treba ih koristiti

30/05/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Volim jaja u svim oblicima: pržena, pečena u rerni, kajganu, poširana, kuvana. Jedno od najomiljenih jela uz detinjstva mi je spanać sa prženim jajima. Zdrava su, spadaju u jednu od najkompletnijih namirnica na svetu i najsvarljivijih. I za one koji nemaju problema sa holesterolom, broj jaja koji nedeljno može da se pojede je poprilično velik. Stare preporuke su bile da mogu do 8, a sada se preporučuje i više. Ali opet ne treba preterivati. Iako za povišene masnoće u organizmu su obično najmanje krive namirnice, onda kada se sve pokarambasi, i hranu treba redukovati dok se stanje ne unormali.

Pored onih sa povišenim holesterolom i dijabetičari su na žalost uskraćeni za neograničeno uživanje u ovoj namirnici jer jaja podižu i šećer.

Ali ako ste zdravi, sve ovo ne treba da vas brine, opustite se i uživajte.

Kod mene su jutros bila paprena jaja. Ali baš paprena. Volim ljuto i volim ga od ranog jutra.

Ispržila sam dva jaja na masti, uvek pržim na masti, ponekad na puteru, ulje nikada ne koristim za ovu operaciju. I uvek ih pržim na nižoj temperaturi da bi se ravnimerno ispekla. To posebno važi ako pravite kajganu. Ko još voli da mu omlet bude suv. Od začina sam koristila čili, i to dosta čilija, kari, neverovatno se dobro slaže s jajima, ako niste probali, učinite to koliko sutra. A na kraju sam dodala i kim. I ispala je odlična kombinacija. Malo soli se, naravno podrazumeva.

Jaja

Iako imaju malo kalorija, jaja su bogat izvor proteina i puna su važnih sastojaka, posebno vitamina D, B12 i selena. Od svih izvora proteina, jaja su najbogatija zbog svoje kombinacije aminokiselina koja je ključna za razvoj dece i adolescenata. Visok nivo antioksidanasa pronađenih u jajima znači da pomažu i u sprečavanju razvoja očnih bolesti.Ujutru dobro zasite pa mogu biti ključna i za mršavljenje jer ljudi nemaju potrebu za grickanjem posle doručka i dodavanjem različih gluposti u tanjir. Kad god jedem jaja ujutru, nemam potrebu za mnogo hleba. I nikada ne ogladnim pre vremena. A realno unesem malo kalorija, ali onih kvalitetnih koji nas u potpunosti nahrane.

Jedno jaje sadrži oko 300 mg holesterola, ali ono sadrži i lecitin koji suzbija dejstvo holesterola i pospešuje njegovu eliminaciju iz organizma.Ali opet, ako već imate povećan holesterol, smanjite malo jaja u ishrani. Dok ne stignete do cilja.

Gvožđe u žumancetu jajeta adekvatno je gvožđu u mesu. Nivo njegovog iskorišćavanja je izrazito velik, pa se jaje preporučuje svim onima koji su skloni čestim anemijama.

Čili

Ono što papričice čini ljutim je kapsaicin. Ali on nije odgovoran samo za ljutinu već ima i određena lekovita svojstva. Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa. Istraživanja potvrđuju da čili delotvorno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Takođe, pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida i da sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Veruje se da ljute papričice stimulišu apetit i poboljšavaju probavu. Opet, ima onih koji, kad preteraju sa ljutim, izazovu suprotan efekat, odnosno zatvor pa vidite koji ste tip. Hrana koja se dobro probavlja daje telu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine.

Kari

Kari je zapravo mešavina različitih začina i neizostavan je deo indijske, ali i mnogih drugih kuhinja. Uglavnom se sastoji od kurkume, kumina, korijandera, đumbira i soli. I svi ti začini spadaju u blagotvorene kada je naše telo u pitanju. A kurkuma je od svih njih najzdravija, veruje se da je dobar borac protiv upala i različitih bolesti jer radi na podizanju imuniteta. I kurkuma je ta koja kariju daje fantastičnu žutu boju.

Kim

Za njega su ranije govorili da leči sve bolesti. Veruje se da pomože da pomogne u borbi protiv bolesti jetre i žuči (poput ciroze jetre, slabe jetre, uravnotežava masnoće), tegobama sa bubrezima i bešikom. Takođe se smatra da je odličan saborac u borbi sa različitim infekcijama, ali i da pomaže radu srca, očiju….Za kim takođe kažu da  čisti želudac i creva od katara, greje ga, otklanja parazite i poboljšava varenje.Ostavite komentar