Začinjene papaline

26/05/2016

 

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Često nailazim na rasprave na netu o tome da li je hrono ishrana skupa ili nije? Neki bi i krenuli da se hrane zdravo, ali pronalaze izgovor u tome što je skupo. E, pa, evo jednog predloga za ručak ili večeru, nije skup, ali zahteva da se malčice pomučite.

Za ovo jelo vam je potrebno (za dve osobe):

  • 700 grama papalina
  • sok od pola limuna
  • začini (morska so, biber, beli luk u prahu, suvi peršun)
  • pola glavice mladog kupusa
  • dva mlada luka

Pripremite se za čišćenje ribe. Iako mnogi ne čiste ove male ribe, ja smatram da je to i te kako vredno truda. Otklonite glavu ribi, zatim joj rasporite trbuh na pola i izvucite glavnu kost, kao i crveno-ljubičaste delove (utrobu). Tako rasporene ribe ređajte na nauljen pleh, rasporenim delom na gore. Kada ste završili ovaj mučan i dugotrajan posao, dodajte malo ulja odozgo, pa začinite ribe morskom solju, biberom, belim lukom u prahu i peršunom i prelijte limunovim sokom.

Papaline 3 s

Papaline 4 s

Pecite na 150°C maksimalno pola sata, i to ako želite hrskave papaline, a ako ne i nešto manje od toga. Ja volim kad su hrskave, budu kao čips. Takođe mi se sviđa, što sam juče večeru već imala spremnu, jer je ostalo od ručka (ne pitajte me koliko sam ribe očistila količinski, taman toliko da stane u dva pleha).

Papaline 1 sOstavite komentar