Kuva i piše: Ana Ćubela Ovo su one Natašine čuvene “pet …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Meni vikend počinje petkom ujutru, a to znači bahanalija za doručak.
Ustala u 7, prošetala s psima po kiši, svratila do lokalne prodavnice koja uvek ima super mlečne proizvode i integralna brašna. Pazarila pola kilograma heljdinog, mileram i svinjsku pečenicu. Ponekad imaju i odlično suhomesnato.
Vratila se kući i bacila na posao. Prvo sam umutila smesu za palačinke.
Treba vam:
- 1 jaje
- 1 čaša kisele vode (oko 2 decilitra)
- 7 do 8 kašika heljdinog brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- malo soli
- čaša i po obične vode (otprilike)
Prvo umutim jaje, pa sa njim i kiselu vodu. A onda dodajem brašno. Kada se zgusne, dodam soli i ulje, a zatim ga razređujem sa običnom vodom, pa opet dodajem brašno. I tako dok ne dođem do željene količine.
Onda ostavim smesu da malo stoji da vidim da li će se previše zgusnuti ili ne, i dodati vode u zavisnosti od toga. Heljdino brašno dosta upija vodu, pa je ovo proveren postupak. Da se do kraja pečenja palačinki ne bih iznenadila.
I naravno, nije svako heljdino brašno isto. Možda će vam trebati kašika ili dve više brašna.
Pekla sam ih u teflonskom tiganju baš za palačinke, nikad se ne zalepe. Kada su bile gotove mazala sam ih pavlako i senfom, onim što rezi malo od ljutine. Preko sam stavljala pečenicu, rolala i ređala u vatrostalnu činiju. Ispalo mi je 6 komada, taman za pleh. Pet poprečno i jedna zgurana na kraj uspravno. Nema bacanja!
Onda sam umutila 2 jaja, dodala dve prepune kašike pavlake i paradajz sosa. Njega sam otprilike dodala, možda 4 kašike.
Zalila palačinke i stavila u rernu. Pekla sam ih dvadesetak minuta na 220.
Oni koji su u restrikciji, odnosno u fazi mršavljenja, ovo jelo bi trebalo da smatraju komplikovanim, jer se mešaju jaja i mlečni proizvod, a takva jela se jedu jednom u dve nedelje. Oni tvrdokorni, koji uopšte neće da mešaju jaja i mlečno, umesto pavlake unutra mogu da stave humus ili neki drugi namaz, a da ih zapeku samo sa jajima i paradajz sokom. Oni koji nisu u restrikciji, mogu da rade šta im je volja 🙂 .
Prijatno!
Draga Ana, koji paradajz sos i senf uzimate, a da je bez sećera?
Dijon nema šećera. A od paradajz sosa, čitajte deklaraciju. Nemaju Gurman, Premia i Cirio da ja znam.