Palačinke zapečene sa pavlakom i paradajz sosom

13/03/2015

Zapecene palacinke sa pavlakom i paradajz sosom3-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Meni vikend počinje petkom ujutru, a to znači bahanalija za doručak.

Ustala u 7, prošetala s psima po kiši, svratila do lokalne prodavnice koja uvek ima super mlečne proizvode i integralna brašna. Pazarila pola kilograma heljdinog, mileram i svinjsku pečenicu. Ponekad imaju i odlično suhomesnato.

Vratila se kući i bacila na posao. Prvo sam umutila smesu za palačinke.

Treba vam:

  • 1 jaje
  • 1 čaša kisele vode (oko 2 decilitra)
  • 7 do 8 kašika heljdinog brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • malo soli
  • čaša i po obične vode (otprilike)

Prvo umutim jaje, pa sa njim i kiselu vodu. A onda dodajem brašno. Kada se zgusne, dodam soli i ulje, a zatim ga razređujem sa običnom vodom, pa opet dodajem brašno. I tako dok ne dođem do željene količine.

Onda ostavim smesu da malo stoji da vidim da li će se previše zgusnuti ili ne, i dodati vode u zavisnosti od toga. Heljdino brašno dosta upija vodu, pa je ovo proveren postupak. Da se do kraja pečenja palačinki ne bih iznenadila.

I naravno, nije svako heljdino brašno isto. Možda će vam trebati kašika ili dve više brašna.

Pekla sam ih u teflonskom tiganju baš za palačinke, nikad se ne zalepe. Kada su bile gotove mazala sam ih pavlako i senfom, onim što rezi malo od ljutine. Preko sam stavljala pečenicu, rolala i ređala u vatrostalnu činiju. Ispalo mi je 6 komada, taman za pleh. Pet poprečno i jedna zgurana na kraj uspravno. Nema bacanja!

Onda sam umutila 2 jaja, dodala dve prepune kašike pavlake i paradajz sosa. Njega sam otprilike dodala, možda 4 kašike.

Zapecene palacinke sa pavlakom i paradajz sosom5-s

Zalila palačinke i stavila u rernu. Pekla sam ih dvadesetak minuta na 220.

Oni koji su u restrikciji, odnosno u fazi mršavljenja, ovo jelo bi trebalo da smatraju komplikovanim, jer se mešaju jaja i mlečni proizvod, a takva jela se jedu jednom u dve nedelje. Oni tvrdokorni, koji uopšte neće da mešaju jaja i mlečno, umesto pavlake unutra mogu da stave humus ili neki drugi namaz, a da ih zapeku samo sa jajima i paradajz sokom. Oni koji nisu u restrikciji, mogu da rade šta im je volja 🙂 .

Zapecene palacinke sa pavlakom i paradajz sosom6-s

Prijatno!

 



2 komentara

Ostavite komentar