Ova pasta dolazi iz Romanje (Emilia Romagna) i nastala je u doba kada je njom vladala papska drzava. Svestenici, ne bi li se dodvorili damama (zene vlastelina) uzimali su jaja od seljaka i tako ove ostavljali bez istih.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo leto je počelo da uzima danak. Konstantne vrućine su mi istanjile živce i popile svu snagu. Ne kuvam svaki dan, doručak je često isti i što jednostavniji. Ali eto, ponekad, napravim i bahanaliju. Ovog puta američke palačinke sa tikvicama i poširana jaja.
Američke palačinke sa tikvicama
- 1 jaje
- veća šolja brašna (ja sam kosritila miks heljdinog i speltinog)
- ista ta šolja kisele vode
- 2 kašičice praška za pecivo
- ravna kašičica soli
- 1/3 tikvice
- 2 kašike putera
Ovo je šolja koju koristim kao meru za palačinke:
Prvo umutite jaje, dodate prašak za pecivo, brašno, kiselu vodu, so. Sve umešate špatulom i dodate narendane tikvice. Samo sam ih malo ocedila od vode.
Dve kašike putera ubacite u tiganj za palačinke i, kada se otopi, samo ga sipate u gotovu smesu za palačinke i malo promešate. kutlačom sipate smesu i pečete po par minuta s jedne i sa druge strane. kada po površini palačinke počnu da se pojavljuju balončići to je znak da je okrenete.
Poširana jaja
Jaja ovog puta nisam pravila u kesama, već na staromodan način. Zagrejala sam vodu u šerpi, dodala malo sirćeta i soli. Kada je voda počela da struji, napravila sam vir i ubacila jaje. I nije ispalo savršeno. Od jednog se formirala pristojna lopta, drugo je bilo malo dronjavo. Nije se raspalo, ali nije bilo baš lepo na oko.
Ako ste nespretni sa ovom tehnikom kao ja, poširana jaja možete da spremite i OVAKO.
Vodite računa da voda ne vrije jako, već samo da struji.
Kada su gotova, prebacite ih preko palačinki, pospite biberom, malo morske soli i vlašcem. I navalite!
Prijatno.