Palačinke sa spanaćem

18/10/2019

Kuva i piše:
Marina Damnjanović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Američke palačinke koje su oduševile mnoge. Kad kažem mnoge – mislim na nehronere. Ideju sam pronašla na Instagramu, s tim što sam prilagodila svojoj omiljenoj kombinaciji brašna.

Oduševila me je njihova intenzivno zelena boja, a ujedno mi je dobro došla nova ideja kako da iskoristim spanać.

Potrebno je:

  • 1-2 jajeta, zavisno od veličine
  • 4 kašike speltinog brašna
  • 4 kašike ovsenog brašna
  • Do 100 g mladog spanaća
  • So u prste
  • Kašičica praška za pecivo
  • Pola čaše kisele vode
  • Kašičica do dve začina po želji (opciono)

U želji da dobijem vazdušastije testo, odvajala sam belanca od žumanca, kao za kolače. Međutim, možete preskošiti ovaj korak, jer ispadnu jako lepo i bez njega.

Odvojima sam žumanca i umutila ih u blenderu sa kiselom vodom, brašnom, praškom za pecivo, soli i začinima. Nakon prvog mućenja, dodala sam spanać pa mutila još dok nisam dobila homogenu smesu. Posebno sam umutila belanca, pa ih pažljivo sjedinila sa smesom sa žumancima i
spanaćem. Ako ima potrebe, dodajte još malo brašna ili vode. Smesa treba da bude gušća.

Zagrejte dobro tiganj. Pre svake palačinke, premažite sredinu tiganja sa vrlo malo putera. Koristite malu kašiku za sipanje smese, koju ćete sipati na sredinu tiganja. Meni su američke palačinke lepše što su manje. Pustite da narastu pa okrenite na drugu stranu. Nemojte da ih prepečete, ali balansirajte temperaturu tako da ne ostanu žive, ali da svaku novu dočekate sa dobro zagrejanim tiganjem, kako bi bolje
narasla. To vam je moj porodični trik za lepe palačinke.

Možete da ih isprobate i u varijanti domaćih palačinki, samo napravite ređe testo.

Meni su fantastično išle uz jaja, ali i uz pesto od rukole. Uživajte!

 

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



Ostavite komentar