Palačinke sa pršutom i čedarom

01/11/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Već sam jednom napisala – dok bude popusta na pršuti u obližnjoj radnji, biće pršute i na mom stolu.

I zaista vredi gledati popuste, sve češće u vitrinama za sir ili suhomesnato možete da nađete prvoklasne proizvode po ceni neke malo (ali malo) bolje šunke. Ranije bih ulazila u prodavncu kao muva bez glave, na brzinu diktirala šta mi treba i izlazila napolje. Nikada nisam imala dovoljno vremena da malo prošetam i razgledam. Prvi put kada sam ugledala pravu stvar po pravoj ceni, a zatim pogledala šta imam u korpi, odlučila sam da sebi ipak dam malo više vremena za kupovinu. Budžet mi je manje – više isti, ali je frižider bolje snabdeven.

Pa sam tako i jutros izvadila zalihu dobro plaćene pršute i dobro plaćenog čedara. Kad kažem dobro mislim povoljno. Čedar je tvrd sir, tamnije žute boje, i neki kažu da ga njegov ukus podseća na orah. Ranije se teško pronalazio kod nas, sada ga već ima u većim marketima. Ko ne nađe čedar, može da stavi i gaudu.

Oni koji prate pravila restrikcije, koja su napravljena za brzo mršavljenje, čedar mogu da zanemare i da stave mlad sir ili svežu mocarelu.

Palačinke sam pravila bez jaja, tako da svaka kombinacija dolazi u obzir.

Potrebno vam je:

  • 3-4 kašike hejdinog brašna
  • Prstohvat morske soli
  • Malo kisele i obične vode
  • 1 kašika maslinovog ulja

Pomešajte brašno i so, dodajte ulje i onoliko vode koliko je potrebno da bi ste dobili gustinu smese za palačinke. Ovu smesu možete uveče da napravite i ostavite do jutra. Palačinke će biti ukusnije i zdravije. Heljda ima dosta fitinske kiseline i testa sa njom bi trebalo, kad god možete, da ostavljate da odstoje. A kako u palačinke nikad ne stavljam prašak za pecivo, ne morate da brinete da li će izlapiti. Jedino može da se desi da vam ujutru bude potrebno još malo vode da razredite smesu jer heljdino brašno dosta upija i postoji velika mogućnost da će se smesa zgusnuti.

Palačinke pecite kao i ostale, po par minuta sa svake strane. Od ove smese trebalo bi da dobijete dve palačinke. Kada ne stavljam jaja u smesu za palačinke od heljde, onda gledam da ih napravim za nijansu deblje.

Kada budu gotove, jednu palačinku stavite na pek papir koji ste stavili u pleh. Nafilujte je  pršutom i sirom. Oni van restrikcije mogu kačkavalj, oni u restrikciji mogu da biraju između mladog sira, fete, sveže mocarele ili kajmaka. Ako mene pitate, od svega navedenog kajmak je najbolja opcija 🙂 .

Palacinke sa cedarom 1 sPalacinke sa cedarom 2 sPalacinke sa cedarom 3

Zatim preko svega stavite drugu palačinku i preko nje još malo sira po želji.

Sve prebacite u zagrejanu rernu, blizu gornjeg grejača. Kada sir krene da se topi, palačinke vadite napolje i uživajte. Ne čekajte da se ohladi.

Palacinke sa cedarom 5 s

Prijatno!

 Ostavite komentar