Palačinke sa kajganom

13/09/2014

Palacinke-sa-kajganom3

Kompletan doručak. I jako zgodan ako mora da se nosi na posao.

Palacinke-sa-kajganom11

Palačinke su od miksa speltinog i ražanog brašna, recimo po 5 kašika jednog i drugog. Palačinke uvek pravim “otprilike”. Znam da ljudi to mrze, ali se nikad ne setim da izmerim. Sledeći put hoću, obećavam.  Stavila sam jedno jaje, ali može i bez njega. Malo kisele i obične vode, prstohvat sode bikarbone i malo morske soli. Kada pravim palačinke od zdravog brašna uvek pustim da smesa malo odstoji pa onda proverim da li treba još vode da se doda. Čini mi se da ovom brašnu treba malo više vremena.

Palacinke-sa-kajganom2

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Pored ovih osnovnih namirnica, dodala sam i malo rastopljenog putera i maslinovog ulja. Vi možete ili jedno ili drugo, meni se ovog puta ovako zalomilo.

U njih sam stavila dimljeni svinjski vrat, ljut domaći ajvar (bitno je da u ajvaru nema šećera i sirćeta), kajganu od dva jaja. A da zasladim dodala sam malo maslina i cherry paradjz. Prijatno!

 

 4 komentara

 1. Znači kad otvorim ovaj blog i kad počnem da gledam slike i recepte za doručak, i to kad je uveliko prošlo vreme doručka, posvađam se sama sa sobom jer pootvaram nekih 10ak tabova i na kraju se toliko zabagujem da ne znam šta da spremam jer sve deluje fantastično.
  One američke palačinke….ili čudo od testa za picu….mislim da sam garantovano neke dve nedelje samo furala ta dva, naprosto nisam mogla da se zaustavim…naravno, s obzirom na restrikciju i neunošenje mesa, držala sam se svih pravila ali i mršavila.
  Ova ishrana mi je toliko otvorila oči, prvo oko kombinovanja namirnica i toga da ako imam smetnje pri varenju – da to nije normalna stvar, kao što sam pre mislila kad sam kombinovala sto stvari u toku dana, koje je moj jadni želudac, mučeći se vario. Drugo, nije neophodno da u nekim situacijama kada padne raspoloženje, posegnem za slatkim. Nekako sam se udaljila od čokolada i svega toga, uzmem fazon limunadu i maštam o sutrašnjem doručku 🙂
  Treće – vidim se sa drugaricom i komotno izbegnem kafu (ako je odavno prošao doručak ili ručak) ili neki slatkiš – to što neko u mom društvu to jede, apsolutno ne znači da i ja moram.
  Četvrto, napravi se hrana i ima se ručak za 2, 3 dana, doručak ugl. pravim za svako jutro, a večera je najlaganija i najmanje se cimam…čak više nisam ni gladna uveče. Peto, smanjio mi se želudac. Kapiram da je doručak najmasovniji obrok i ako je on dobar, ne brinem se za ostatak dana.
  Mogla bih još nabrajati ali činjenica je da ova ishrana poseduje samo dobre strane, po mom mišljenju. Jedeš i ne grize te savest. Znaš da je jutro i da mo’š da cepiš leba i put’ra i jaja i bole te brige 🙂
  Kad se zadesi neki događaj, npr. venčanje/krštenje i tome slično, iskombinujem ponuđene namirnice, možda i malkice skrenem sa puta taj dan, da umirim psihu ali sledeći dan se pređe nekih 7, 8km brzim hodom i situacija nije pogubna. Ipak je ovo za ceo život a i ja nisam robot.

  Malo je duži komentar ali eto, samo da te pohvalim za trud i motivaciju drugih i naravno za dobre, ukusne i maštovite recepte 🙂
  Samo tako nastavi.
  Pozdrav sa Karaburme 🙂

  1. 🙂 To je baš lepo pročitati. I meni se ova ishrana najviše sviđa baš zbog toga što nas uvede u zdrave tokove i zdravo razmišljanje. A skidanje kilograma je onda samo sporedna stvar. I ako nekad preteraš, odmah znaš kako da se vratiš na pravi put 😉 .

  1. Može, mada meni nikad nisu ispale nešto lepe samo sa ražanim. Možda još nisam naišla na dobrog proizvođača za tako nešto 🙂

Ostavite komentar