Palačinke sa ječmenim brašnom

17/08/2015

Palacinke i pasteta od tune 2 n

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kao što svi već znate, obožavam ječmeno brašno. Stavljala sam ga u svakakva peciva i u američke palačinke, ali u ove naše, obične, nisam. Nisam znala kako će se ponašati, jer je ovo brašno pomalo suvo, mrvljivo. Plašila sam se da se ne pokidaju. I zato sam ovog puta krenula lagano, zajedno sa speltinim brašnom. Njega sam dodala malo više za prvu probu, jer nisam želela da ostanem bez doručka.

Stavila sam:

  • 1 jaje
  • 1 decilitar kisele vode
  • 2 decilitra obične vode
  • 6 punih kašika speltinog brašna
  • 4 pune kašike ječmenog brašna
  • 1 kašika putera

Prvo sam umutila jaje, dodala kiselu, a zatim speltino brašno. Onda sam dodala 1 decilitar obične vode, pa ječmeno brašno, pa još jedan decilitar vode. negde na pola tog procesa sam usula i puter koji sam rastopila pre toga. Smesu sam ostavila sa strane, da brašna lepo upiju vodu. Ne zaboravite da se ova integralna brašna koja mi koristimo drugačije ponašaju i kada nešto prvi put pravite nije loše ostaviti na jedno desetak ili 15 minuta da vidite kako će smesa izgledati. Neka brašna toliko upijaju vode, da je morate dodati na kraju još malo.

Palacinke i pasteta od tune 5 s

Dok sam čekala da vidim kako će se smesa pokazati, napravila sam paštetu od tune za mazanje.

Ispostavilo se da nije bilo potrebe za još vode, ali sam smesu morala stalno da mešam, da se ne bi odvojio teži deo. Kutlačom sam sipala smesu u tiganja, trebalo mi je malo više od jedne kutlače za svaku palačinku. Ali to, naravno zavisi od veličine kutlače i samo pleha. Od ove smese sam dobila 4 ili 5 palačinki.

Palacinke i pasteta od tune 1 s

Prijatno!

PS. Inače gledam da palačinke ili cele žitarice ili već nešto slično jedem jedanput nedeljno zato što je to odličan način da odmorim od praška za pecivo koji definitivno nije najzdravija stvar.3 komentara

  1. Draga Ana,
    ove palacinke su toliko fenomenalne, da sam ih jela 5 dana uzastopno. Filovala sam ih mladim sirom koji je bio zacinjen raznim mirodjijama. Moja kcerka se odusevila Vasim specijalitetima na Delikatesnom ponedeljku, a ja Vas pratim svakodnevno. Hvala na proverenim i ukusnim receptima i samo nastavite ovako. Veliki pozdrav od Beogradjanke

Ostavite komentar