Kuva i piše: Ana Ćubela Gibanica sa heljdinim korama, dimljena piletina, …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Heljda ima veoma specifičan miris i ukus, neki je obožavaju, dok je drugi mrze. Ja sam jedna od onih koji je vole. Najviše u zrnu, pa tek onda proizvode koji se prave od heljdinog brašna. Stavljam ga u sve, sli mi je definitivno najlepše u palačinkama.
Iako liči, heljda zapravo nije žitarica. Pripada zeljastom povrću i poreklo vuče iz Azije. Kod nas je došla davnih dana i najpopularnija je u prijepoljskom kraju. Tamo se lako i uzgaja. Mada može da raste bilo gde. Za nju kažu da veoma lako uspeva, daje nekoliko rodova godišnje i ne zahteva neka specijalna ulaganja da bi se počelo.
Pogodna je za one koji imaju problema sa glutenom, jer ga nema. Ali zato ima protein slilan glutenu, pa oni koji boluju od celijaklije, treba i sa njom da budu oprezni.
Sa heljdinim brašnom se dosta teško radi, baš zbog toga što brašnom nema “elastina” i skoro uvek se meša sa neki drugim brašnom. Ali to nije jedini razlog. Heljda se teško vari, pa mnogim ljudima ne prija da je jedu samu za sebe. Ja, fala bogu, taj problem nemam. Ako do sada niste probali nešto što se pravi samo sa ovim brašnom, preporučujem palačinke. Jedina mana im je što s vremenom postaju gumaste, pa preporučujem da ih pojedete dok su još tople.
Potrebno vam je:
- 1 jaje
- 6 kašika heljdinog integralnog brašna
- 1,5 čaša vode/ kisele
- Prstohvat soli
- dve kašike maslinovog ulja
Prvo umutite jaje pa u njega dodate 1, 5 čašu vode, uvek mešam kiselu i običnu vodu. Zatim dodajte brašno, so i ulje. Zagrejte tiganj za palačinke i pecite jednu po jednu.
Kada su bile gotove, svaku sam namazala ajvarom i preklopila.
A onda sam ispržila i jaja. I imala fantastičan doručak.
Od ove količine sam dobila 4 palačinke.
Prijatno!
Tako jednostavno a tako dobro. Uvek se iznova iznenadim tvojom dovitljivoscu.
Hvala
1.5 solja vode(KISELE) NA 6 KASIKA HELJDE, zar to nije mnogo? Jeo sam ih i pravio vise puta ali uvek dodam brasna. Inace odlicne su.
Heljda upija dosta vode. Ja ih uvek ovako pravim i budu mi dobre. Možda zavisi id brašna do brašna. Skoro uvek koristim od istog proizvođača.
Draga Ana, molim vas reci te mi dali mogu pravit ove palacinke u restrikcii za dorucak?
Ja zelim napravit hleb od heljdino brasno, sada trazim recepte mozda cu naci neki ili mi predlozite vi, hvala vam puno.
Ove palačinke mogu u restrikciji. Ali hleb samo od heljde teško može da se napravi. Bolje pomešajte heljdu sa nekim drugim brašnom.
da li se oe palačinke računaju u složeno jelo? Ja sam ih jel sa ajvarom/humusom i pileca prsa sunkom.
Smatraju se komplikovanim jelom ako se prave sa jajima a filuju sirom. Sve ostale kombinacije nisu složene.
jutros sam pravila palacinke i od mene sve pohvale.bas su dobre-sto se tice vode stavila sam nesto vise od jedne case.
ja sam dodala jos tri žlice tapioka škroba i ispale su odlične 🙂 hvala na receptu 🙂
Da li ove palačinke smeju da jedu dijabetičari?
To morate da vidite sa svojim endokrinologom.
Da li mogu da se naprave bez maslinovog ulja?
Teško da će ispasti baš dobre, probajte