Palačinke od bele heljde

22/05/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Kad kažem bela heljda ne mislim na neku novu vrstu ove pseudožitarice, već na brašno koje dobijeno mlevenjem bez opne.

Ako ste ikada jeli heljdu znate da je ona u unutrašnjosti potpuno bela i da tamnu boju brašna daje isključivo opna. Pa zato peciva često izgledaju svetlije ili tamnije bez obzira što se radi o integralnom heljdinom brašnu. Kada je krupnije mleveno, onda je brašno u suštini svetlije jer je opna krupnija i vide se tamne ljuspice. Kada brašno sitnije mleveno onda se te ljuspice manje vide i brašno je, komplet, tamnije.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

E sad, iako generalno koristimo integralna brašna, ponekad nije loše uzeti i ovako nešto, a ne mislim na belo pšenično, jer i ta čuvena opna, koja nam pomaže u čišćenju creva ume da bude i previše za naša cenjena creva.

Ova bela heljda i dalje nema glutena u sebi pa se ne nadajte da samo sa njom možete da napravite hleb, morate da je mešate sa nekim brašnom, kao i integralnu, ili da dodate nešto za povezivanje, kaš što je psilijum, ili jaja, ili čia semenke. Ali zato palačinke ispadnu fantastično.

Količine merite odokativno kao i kad biste ih pravili sa bilo kojim drugim brašnom. Ako pravite manju količinu, za jednog ili dvoje, stavite jedno jaje, ako pravite za malo više onda dva, ako pravite za armiju, onda povećavate.

Prašak za pecivo nikad ne stavljam, nema potrebe. A ionako ga često kosristimo za peciva pa taman da odmorimo od njega. I volim da dodam više ulja nego neko. Masnije palačinke su uvek lepše. I ne samo to, kada imaju dovoljno masnoće u sebi manje su šanse da vam neka pukne.

Potrebno vam je (za jednu do dve osobe):

  • 1 jaje
  • 6  – 8 kašika belog heljdinog brašna
  • 1 dcl obične vode
  • 1 dcl mineralne vode
  • Prstohvat morske soli
  • 1 – 2 kašike maslinovog ulja

Za ove palačinke mi ne bi palo napamet da fali mleko, pa čak i bademovo koje koristimo, jer su bile savršeno mekane i sočne.

U činiji lepo umutite jaje, dodajte so, pa onda malo brašna, pa malo vode, pa malo brašna, pa malo ulje, pa malo vode…. I tako dok ne dobijete količinu i gustinu koja vam je potrebna. I kao kod svakog drugog brašna koje koristimo u hrono ishrani, nije loše ostaviti smesu da malo odstoji. Uvek se dodatno zgusne. Ili krenite da pravite palačinke pa na pola dodajte još vode.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ukoliko želite da smesu ostavite preko noći, da bi se eliminisala fitinska kiselina, onda pomešajte brašno sa običnom vodom pa sve ostalo ujutru dodajte. Pravila sam i tako nekoliko puta sa svim ovim našim brašnima.

Od ove količine ćete dobiti pet ili šest palačinki što je sasvim dovoljna količina za dve prosečne osobe. Posebno ako nešto lepo i kalorično filujete.

Punite ih čime god želite, osim ako ste u strogoj restrikciji pa biste mogli da preskočite mlečne proizvode jer se ne mešaju s jajima često. Ali zato ostaje: ajvar, jaja, domaće paštete, suhomesnato, humus…. Svašta nešto.

Ja nisam u restrikciji pa sam dodala ementalera.

Izgled i ukus palačinki za 10.

Belo heljdino brašno možete da kupite u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane, prodaje se u manjim pakovanjima od 500 grama.

Prijatno!Ostavite komentar