Palačinka od jaja i mekinja

27/07/2015

Palacinka od jaja i mekinja 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Koliko sam vodila računa u restrikciji da jedem samo po pravilima mršavljenja, toliko van restrikcije volim da eksperimentišem sa jelima. Jer je svašta nešto dozvoljeno.

Pa tako, na primer, ne volim da jedem mnogo ugljenih hidrata ujutu ako ustanem kasno i doručkujem u 11. Ili malo posle toga. Poremetim ceo dan, jer dugo budem sita, jako kasno ručam, pa mi uopšte nije do večere. Tad ili jedem na silu, što niko ne voli, ili preskočim večeru. A onda se probudim gladna usred noći. A to je jedna od najopasnijih stvari za mene, jer sam ranije bila poznata po tome da opelješim frižider posle ponoći. To nam je izgleda nasledno u familiji. I mama i sestra “obiđu” frižider više puta noću, s tim što one u 99% slučajeva jedu slatko. Ja sam jela slano, ali ni to nije normalno. I goji!

Ako za doručak pojedem manje ugljenih hidrata, vratim stvari u normalu. Ovaj recept, ili sličan ovome pošto su mere često “odokativne”, videla sam u grupi LCHF sljedbenici 🙂 . Već sam pisala o tome, LCHF (Low Carb, High Fat) je ishrana koja je bazirana na potpunom izbacivanju žitarica i povećanom unosu kvalitetnih masti. Od žitarica su im jedino prihvatljive mekinje, pošto u njima nema skroba i ne podižu nivo šećera u krvi. Ali ni one nisu neograničene i koriste ih minimalno.

Za ove dve palačinke vam je potrebno:

  • Dva veća jaja
  • Dve kašike mekinja
  • Malo msalinovog ulja
  • So

Umutite jaja što penastije, dodate so, mekinje i ulje. Kutlačom vadite u tiganj za palačinke koji ste malo zamastili pre toga. Jako je bitno da temperatura ne bude jaka. Kada razlijete smesu, ostavite je da se uhvati lepa korica sa donje strane. Biće potrebno par minuta, ali budite strpljivi. Kada se tanka korica uhvati, uzmete široku špatulu i prevrnete je. Tako ne bi trebalo da puca.

Kada sam sve to uradila, nestrplivo sam krenula da je rolam, pa sam je na kraju ipak pokidala. Filovala sam je sa sitnim sirom (u restrikciji ne bi trebalo mešati jaja i sir osim retko u komplikovanim jelima kao što su pite), šunkom i zelenom salatom.

I bilo je odlično. I nisam tako brzo ogladnela posle njih, taman sam bila sita toliko da ručam u pristojno  vreme.

Možete vi ovako nešto da napravite i u restrikciji, samo pojedite veću količinu ukoliko niste sigurni da ćete izdržati 5 sati bez jela. Ali umesto sira stavite, na primer, ajvar.

Prijatno!6 komentara

    1. Da, i zbog glutena. Ostala mi je u glavi samo ova rečenica: ” Na počecima dok smo se tek prilagođavali LCHF, koristili smo male količine zobenih mekinja kao dodatak kruhovima, u količini od 3-4 žlice za jedan cijeli kruh, da bi kruhovi bez glutena dobili bolju strukturu. S obzirom da mekinje ne sadrže škrob i ne podižu šećer u krvi, recimo da je to bio neki mali kompromis.”

Ostavite komentar