Pačije grudi s tikvicama na buzaru

10/05/2017

Kuva i piše:
Mirjana Đurđević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Odmah da se razumemo, nikakvih morskih čuda ovde nema. Zašto me je na buzaru podsetilo, razumećete iz recepta.

Tikvice isecite na krupnije zalogaje. Najbolje zelene, pustiće najmanje sopstvenog soka. Na maslinovom ulju lako propržite dva-tri češnja belog luka, krupnije seckanog. U to dodajte tikvice, mešajte. Nipošto ne treba da se raskuvaju, najlepše su polužive. Dodajte deci belog vina – nekog sa jačim kiselinama, rizling ili sovinjon, recimo – i sitno seckanu murođiju. Posolite. Još dva minuta, tek da mirođija svene, i prilog je gotov. (Ono crveno na slici je sušeni paradajz u ulju, ako tikvice spremate za večeru on je tu jedino za slikanje. Mada, i ako ga pojedete neće propasti svet. Ja ga uvek pojedem.

Dok se tikvice dinstaju pripremite pačije grudi. Obično se prodaju sa kožom, polovina grudi je porcija. Kolika je bila patka… to već od vas zavisi. Ove sa slike bile su teške 175 gr, neverovatno ali dovoljno za jednu osobu. Kupljene su smrznute, u mađarskoj prodavnici u Novopazarskoj ulici, kod Kalenićeve pijace, ali se mogu naći i po drugim pijacama ili u Budimpešti, kome je bliže.
Kožu grudi zarežite oštrim nožem na rombove, samo do mesa. Dobro posolite. Zagrejte teflonski ili tučani tiganj, spustite grudi na njega, kožom nadole, bez trunke masnoće. Pecite 5-7 minuta, masnoća će se sama cediti iz njih. Sad je trenutak da ocedite masnoću, u neku staklenu posud – izvrsna je, bilo kao dodatak živinskim paštetama bilo za mazanje na hleb. Okrenite grudi i pecite još 5-7 minuta. Koliko, odlučite sami, ja volim krvavo meso, to je oko pet minuta.

Taman koliko da postavite sto, naspete čašu belog vina i gozba je pred vama. Prijatno!Ostavite komentar