Kuva i piše: Ana Ćubela Dugo nisam postavila neki recept za …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Svi verovatno znate da nikad nisam imala živaca da pravim poširana jaja na klasičan način – u vrtlogu, u šerpi punoj vode. Pa sam zato i počela da ih pakujem u kesice. Međutim, kako mi ovih dana tanje živce svi redom, odlučila sam da ih sama istanjim do kraja (po sistemu: neće oni, ja ću sebi prekratiti ako treba). I jutros izvadila jaja, sirće i lonac. I krenula.
Prvo jaje je ispalo jako dobro, ali drugo još bolje. Kao u restoranu 🙂 .
U srednju šerpu sipate vode, bilo je sigurno dva litra. Dovela sam je do ključanja, ulila malo sirćeta i smanjila temperaturu, da kljuca, ne da ključa. Sigurno ste čuli taj izraz od mama ili baka. Jaje sam polomila i sipala u činijicu. Zatim sam uzela mutilicu za jaja (ili kolače) i zavrtela krug u sredini vode i spustila jaje u vir. Prvi put sam prejako zavrtela tuu vodu tako da se malo veći deo belanca odvojio kao rep jajeta. Sledeći put sam zavrtela slabije, spustila jaje i napravio se mali repić, vidi se na slici na površini vode.
Od ostatka jajeta se napravila lepa loptica koja je nastavila da se krčka na malim mehurićima vode.
Kada izvadite jaje odstranite mu taj repić, lepše izgleda. Položite na hleb. Ja sam parčiće pre toga ugrejala u rerni. Hleb možete nečim i da namažete pa da preko stavite jaje. Malo sam ih posolila i pobiberila. I sve se savršeno složilo sa ljutskastom rukolom i pilećim prsima.
Kada jaje presečete iz njega mora da iscuri žumance. Ako nema toga, onda kao i da nije poširano već obično kuvano jaje. Da bih dobila ovu gustinu ja ih kuvam oko 4 minuta. Ako ne želite da gledate na sat, koliko je skuvano možete da procenite i dodirom. Uzmete kašiku, nežno uhvatite jaje, malo ga iizvučete iznad površine i pipnete prstom. Osetićete koliko je gusto. Odredite svoju gustinu i vadite.
Prijatno!
Iako sam očekivala da će ovaj projekat završiti kao fijasko, a ja konačno eksplodirati od besa, sve se dobro završilo. Čak je i bes nestao dok sam držala malo, savršeno poširano jaje u ruci. Jedan mali uspeh za početak dana.
Jesu ona stara jaja iz paketića lepša, ali i ova su odlična.
skidam kapu majstoru!
Hvala 🙂