Ovo su savršeno poširana jaja! Old school

16/09/2015

Posirana jaja i rukola 3 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Svi verovatno znate da nikad nisam imala živaca da pravim poširana jaja na klasičan način – u vrtlogu, u šerpi punoj vode. Pa sam zato i počela da ih pakujem u kesice. Međutim, kako mi ovih dana tanje živce svi redom, odlučila sam da ih sama istanjim do kraja (po sistemu: neće oni, ja ću sebi prekratiti ako treba). I jutros izvadila jaja, sirće i lonac. I krenula.

Prvo jaje je ispalo jako dobro, ali drugo još bolje. Kao u restoranu 🙂 .

U srednju šerpu sipate vode, bilo je sigurno dva litra. Dovela sam je do ključanja, ulila malo sirćeta i smanjila temperaturu, da kljuca, ne da ključa. Sigurno ste čuli taj izraz od mama ili baka. Jaje sam polomila i sipala u činijicu. Zatim sam uzela mutilicu za jaja (ili kolače) i zavrtela krug u sredini vode i spustila jaje u vir. Prvi put sam prejako zavrtela tuu vodu tako da se malo veći deo belanca odvojio kao rep jajeta. Sledeći put sam zavrtela slabije, spustila jaje i napravio se mali repić, vidi se na slici na površini vode.

Posirana jaja i rukola 4 s

Od ostatka jajeta se napravila lepa loptica koja je nastavila da se krčka na malim mehurićima vode.

Posirana jaja i rukola 1 s

Posirana jaja i rukola 2 ss

Kada izvadite jaje odstranite mu taj repić, lepše izgleda. Položite na hleb. Ja sam parčiće pre toga ugrejala u rerni. Hleb možete nečim i da namažete pa da preko stavite jaje. Malo sam ih posolila i pobiberila. I sve se savršeno složilo sa ljutskastom rukolom i pilećim prsima.

Kada jaje presečete iz njega mora da iscuri žumance. Ako nema toga, onda kao i da nije poširano već obično kuvano jaje. Da bih dobila ovu gustinu ja ih kuvam oko 4 minuta. Ako ne želite da gledate na sat, koliko je skuvano možete da procenite i dodirom. Uzmete kašiku, nežno uhvatite jaje, malo ga iizvučete iznad površine i pipnete prstom. Osetićete koliko je gusto. Odredite svoju gustinu i vadite.

Prijatno!

Iako sam očekivala da će ovaj projekat završiti kao fijasko, a ja konačno eksplodirati od besa, sve se dobro završilo. Čak je i bes nestao dok sam držala malo, savršeno poširano jaje u ruci. Jedan mali uspeh za početak dana.

Jesu ona stara jaja iz paketića lepša, ali i ova su odlična.4 komentara

Ostavite komentar