Ovo sam nekada jela za ručak, a sada slatko za doručak

31/07/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

I danas se mnogi čude nama “hronerima” kako možemo da jedemo picu ili pastu za doručak. Evo, ako mene neko pita, ne znam razliku između pice i paste i, recimo, kroasana iz pekare sa šunkom kačkavaljem i kečapom. Mislim, različito pakovanje, sastav sličan. Naš, doduše, kvalitetniji. I domaći.

Ali nisu to jedina jela koja smo nekada jeli za ručak i večeru, a sada slatko jedemo za doručak.

Moja baka je nekada pravila spanać, u koji bi umesto mleka, ponekad išla pavlaka, a uz njega nikad meso, uvek jaja. Nekada prženo na oko pa preko spanaća, nekada kuvana jaja.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

I tako mi se to jelo prijelo pre neki dan. Na svu sreću sam imala bebi spanać u frižideru koji sam morala da potrošim. Uglavnom ga kupujem zbog dekorcije, ne toliko zbog jela. I čim se kutija otvori, spanać mora brzo da se potroši. Inače uvene.

E, ovaj je bio blizu tome pa je odmah završio ptvo u tiganju pa i u tanjiru. Pardon, činiji.

Potrebno vam je:

  • 1/3 praziluka
  • 2 do 4 šake spanaća
  • 1 kašika pavlake
  • 2 jaja (oni koji su u restrikciji jaja mogu i da preskoče)
  • Začini po želji, u mom slučaju morska so, šareni biber i mrvica belog luka u prahu
  • 1 manja kašika putera i malo maslinovog ulja
  • Hrskav hleb za umakanje

Praziluk iseckajte na kružiće i stavite da se dinsta sa puterom i uljem na tihoj vatri, povremeno dodajući vodu. Spanać operite i ako nije bebi, već klasičan, očistite od peteljki i eventualnih žilica. I iseckajte ga.

Kada praziluk bude gotov, ubacite spanać i mešajte dok ne “kljokne”. Dodajte začine po želji, sklonite sa ringle i umešajte dobru kašiku pavlake.

Ukoliko neželite da mešate jaja i mlečno, jer ste u strogoj restrikciji, onda lepo prepevite hleb i jedite samo sa spanaćem. A kako ja nisam u restrikciji, poprilično dugo, i baš sam se uželela spanaća sa jajima, onda sam u sve ovo dodala i dva mekano kuvana.

I bilo je bogovski. Ručak za doručak, zašto da ne?

Van restrikcije, ovakav obrok, samo bez hleba, možete slobodno i za ručak.

Prijatno!

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 



Ostavite komentar