Ovo ozbiljno miriše! Lepinje sa sušenim lukom

27/03/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:

Ana Ćubela

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Sinoć nisam znala šta da zamesim,  a jelo mi se neko novo fino pecivo za doručak. I setim se Milene i Pidžama partija kod nje prošle nedelje. I odlučim da napravim lepinje sa sušenim crnim lukom jer imam punu teglu. bI odmah da naglasim, za 60 dinara možete da kupite poprilično veliku zalihu.

To je jedan od začina koji mnogo lepše miriše suv nego svež. Što, na primer nije slučaj sa majčinom dušicom. Sušena i sveža ne mogu da se porede. Potpuno različit miris i ukus daju jelu. To ne znači da je ne koristim u suvoj varijanti, ali se zna u koja jela nikada ne ide.

Crni luk može da se kupi u prahu ili u ljuspicama. Ovog pita sam imala onaj u ljuspicama i super je za peciva ili dodatak jelima. Ukoliko vam treba baš u prahu, možete i ovaj da sameljete u mlinu za kafu.

Ove lepinje mogu da se naprave na dva načina. Sa psilijumom ili bez. I realno, psilijum im uopšte nije potreban, ali sam odlučlila da ga stavim da malo poboljšam probavu. Znate, psilijum je jako dobar za to. Pomaže testu da se lepše poveže ali pomaže i sređivanju creva.

Psilijum – spas za hleb i lek za zatvor

 

Brašnu koje sam koristila nije bila neka potreba za povezivanjem, samo od sebe to uradi, jer je odlična i više puta isporobana kombinacija. I zato ću vam dati dve opcije za pravljenje. Ali i u jednoj i drugoj ostavite testo da se fermentiše preko noći. Ili dana. Biće mnogo bolje.

Varijanta 1, bez psilijuma:

  • 150 gr ražanog brašna
  • 50 gr ječmenog brašna
  • 2 kašike sušenog luka
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 1 kašika susama
  • 200 ml vode
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • Nekoliko kapi limuna
  • 1 puna kašičica putera

Kao i uvek, prvo zagrejte rernu.

Pomešajte brašna, luk, susam i vodu. Pokrijte činiju i ostavite da stoji, što duže to bolje. Ujutru (ili uveče, zavisi kad ste odlučili da pečete) dodajte so, ulje, prašak za pecivo. Sve umešajte ili varjačom ili mikserom sa nastavcima za testo. Tako se prašak za pecivo bolje i ravno merno rasporedi po testu.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Puter stavite da se rastopi.

Mokrim rukama vadite testo, formirajte lepinje i ređajte na papir. Od ove smese je ispalo pet komada. Donjim i tupim delom kačičice napravite krst po površini lepinja. Svaku premažite rastopljenim puterom, ne štedite, i stavite u zagrejanu rernu. Pecite oko 20 minuta na 210 ili 220 stepeni, zavisi od vaše rerne.

Čačkalicom proverite da li su gotove. Ako se nešto lepi, pustite ih još malo.

Presek

sasvim sam sigurna da su lepe i kada odstoje preko noći ali su se meni jele vruće. Ne vrele, vruće. Sva ova naša peciva treba malo da se izduvaju jer uvek imaju više vlage u sebi nego ona klasična bela, sa kvascem.

Varijanta 2, sa psilijumom:

  • 150 gr ražanog brašna
  • 50 gr ječmenog brašna
  • 2 kašike sušenog luka
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 1 kašika susama
  • 200 ml vode
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • Nekoliko kapi limuna
  • 50 ml mineralne vode
  • 1 puna kašičica putera
  • 1 manja kašika psilijuma

Postupak je sličan, s tim što na počeku, među suve sastojke stavite i psilijum. Ovo je prvi put da ga dodajem pred fermentaciju, obično to uradim pred pečenje. Ostavite da stoji, kao i u prvoj varijanti pa pred pečenje dodajte ulje, prašak za pecivo, so i mineralnu vodu. Psilijum vezuje vodu i potrebno mu je više vode.

I opet premazivanje puterom i pravac rerna.

I apsolutno je cela kuća mirisala od njih. Mi smo ih jeli iz jaja. Ljuta za mene, sa malo bibera za gosta. Vi več napravite svoj obrok, uz ove lepinje ide apsolutno sve.

A ako želite da pogledate Milenine mirišljave lepinje koje su mi bile inspiracija kliknite na link ispod:

Savršeni mirišljavi hlepčići

 

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1614344078635043/

Ako volite miris koji se širi iz kuhinje ujutru, ovo je za vas. Prijatno!

 



Ostavite komentar