Ovas sa jajima

22/04/2016

Ovas sa jajima 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Koliko god da mi ovseno brašno ide na živce jer se od njega sva peciva mrve, a ume i da zagorči, toliko volim celo zrno ovsa. Uopšte ne gorči, čak ima jako dobar ukus, lako se sprema, može da se kombinuje sa svim i svačim. Bukvalno. mislim da bi dobro išao čak i u slatkoj varijanti, mada to do sada nisam probala.

Za ovas često kažu da je superžitarica zbog svoji nutritivnih vrednosti. Ima niži glikemijski indeks u odnosu na neke druge žitarice, odličan je izvor vlakana i za mnoge spas jer ne sadrži gluten. Doduše, to važi samo za one koji imaju blažu intoleranciju. Za one koji su alergični, oboleli od celijaklije, ovo uglavnom ne važi, jer ovas sadrži avenin, protein jako sličan glutenu, pa mogu da imaju reakciju i na njega.

Ovas ima visok nivo masti, esencijalnih amino kiselina i dobar sastav proteina. Dobar izvor vitamina B6.

Ako ga do sad niste jeli u ovom obliku, probajte ga baš sa jajima. Možete da spremite kao ja jaja na oko, a možete u njega da umešate i umućena jaja, pa da napravite neku vrstu kajgane.

Potrebno vam je:

 

 • 1 struk mladog luka
 • 1 mala crvena paprika
 • 1/3 ljute paprike (ko ne voli ljuto, neka preskoči)
 • 1/3 veze peršuna
 • Prstohvat morske soli
 • Prstohvat šarenog bibera
 • 3 jaja
 • 3 kašičice svinjske masti
 • 80 grama ovsa u zrnu

Ovas sam uveče oprala i potopila u vodu. Ujutru sam tu vodu procedila, proprala ga još malo i stavila u šerpu. Nalila sam vodom, zagrejala je i pustila da ključa nekoliko minuta. Zatim sam iskljčila ringlu, poklopila šerpu i pomerila je. Ovas će za 15 do 20 minuta nabubreti dovoljno da može da se jede.

Ovas sa jajima 2 s

Iseckala sam luk i obe paprike. Zagrejala tiganj sa dve lašičice masti i sve malo propržila. Onda sam u to dodala oceđen ovas, sve nekoliko puta promešala, začinila i na kraju ubacila iseckan peršun. Sve sam izručila na tanjir,a zatim dodala još jednu kašičicu masti i ispekla 3 jaja.

Ovas sa jajima 3 s

Jaja sam stavila preko ovsa, malkice ih posolila i pobiberila. I bio je odličan doručak!

Prijatno!6 komentara

 1. Da li sve ove žitarice (hmelj,ovas,ječam) mogu da se koriste za doručak i oljuštene ili samo neoljuštene?

 2. Da li su žitarice dozvoljene za doručak po principima Dr Delaboa i ako jesu kako se određuje količina?

  1. Jesu, ali ako se prate njegovi saveti o količini to onda bude jako malo u tanjiru pošto se meri kao i hleb, kada su skuvane. Ispadne da ja treba da pojedem dve do tri kašike.

Ostavite komentar