Ovako upakovanu heljdu će voleti i oni koji je mrze

17/11/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Heljda je jako zdrava, dostupna i poprililno jeftina namirnica. Ali je mnogi ne vole zbog specifičnog ukusa koji ima. Ipak, taj ukus nije uvek isti.

Skuvana heljda, ona u hlebu i palačinkama ima potpuno  drugačiji ukus. Najinteziviniji je u hlebu, kao i miris. Nešto blaža varijanta je kada se je skuvano zrno heljde. A najbolja kada se sa brašnom naprave palačinke. Ni približno ne podseća na ukus heljde u hlebu.

Nekada sam palačinke pravila na klasičan način: uzmeš činiju, umutiš jaja, dodaješ brašno i vodu.

I ovaj recept tako uvek radi:

  • 1 jaje
  • 1o kašika heljdinog brašna
  • pola čaše od kiselog mleka kisele vode
  • 1 čaša obične vode
  • malo soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • prstohvat sode bikarbone

Ovo je manja količina, za jednu ili dve osobe, u zavisnosti od toga šta jedete pored.

Ali sam s vremenom počela da obraćam više pažnje na način pripreme svega od integralnog brašna ili celog zrna žitarica zbog većeg prisustva fitinske kiseline.

Pročitajte još:

Šta je fitinska kiselina i zašto je treba eliminisati

 

Pa sam počela sve da ostavljam preko noći u vodi.

Tako su nastale i ove palačinke:

  • 150 ml brašna od heljde
  • 150 ml vode

Ujutru:

  • 1 jaje
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 70 ml kisele vode

Brašno sam merila u militrima jer sam koristila mericu. Sipala sam brašno do tog podeoka, pa dodala isto toliko vode. Ovo je mera za nekih pet ili šest palačinki, znači za dvoje ljudi otprilike. Ili za dva doručka.

Pomešala sam brašno i vodu uveče, promešala smesu, poklopila činiju i ostavila je da stoji preko noći. Ujutru sam, dok sam ispijala svoje dve velike šolje tople vode, umutila jaje pa ga pomešala sa smesom. Zatim sam dodala maslinovo ulje i kiselu vodu i pekla jednu po jednu u tiganju za palačinke.

Dok sam njih pekla, na ringli pored sam zagrejala drugi tiganj, ubacila malo svinjske masti pa ispekla dva jaja.

Palačinke sam mazala tetkinim ajvarom, pa filovala goveđom pršutom i jajima. Svako jaje sam malčice posolila, pobriberila i dodala par kapi dijon senfa. Da malo zaljuti situaciju.

isprobajte palačinke od heljde ovako, ne verujem da ćete se razočarati. Naprotiv.

Prijatno!



1 komentar

  1. jedno pitanje za vas Jelena. Dijabeticar sam vec 25 godina, od toga na insulinu 8godina. Za dorucak spremam ovssenu kasu sa d0omacim kefirom. Kuvana zrna ovsa prethodno potopljenauvodi celu noc kasika samlevenog susama 3 kasike zrna ovsa kasika cija semenki kasika semena suncokreta, kasika semena golice 3 oraha kasika mlevenog lanenog semena kasikica cimeta 250 ml kefira. To mi je dorucak i prepodnevna uzina. semenke i orsi subili potopljeni uvodi celu noc.Da li je to dobar dorucak za mene.

Ostavite komentar