Otkrovenje: Pašteta od heljde

17/12/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada smo se dogovarali šta da spremimo za lajv Pidžama party koji je bio juče, Sneža je predložila paštetu od heljde. Ne mogu da kažem da sam bila skroz keptična kakvog će ukusa bitiu, ali nisam polagala previše nade. Rekla sam “ok, hajmo i to”, učinilo mi se zanimljivim, pa kako god ispalo.

I ne sećam se kada sam se više oduševila sa nečim. Heljdu voli, posebno u zrnu, ima skroz drugačiji ukus i miris nego brašno od heljde…. ali definitivno nisam očekivala paštetu za koju bih, da nisam gledala kako se pravi, pomislila da je napravljena i od mesa. A nije, potpuno je posna. I ukusna!

Pogedajte kako smo pravili paštetu od heljde:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/324686968372630/

A kako smo se na brzaka dogovarali, ja u subotu opet malo poklekla pod prehladom, na kraju nismo bili sigurni u gramaže 😀 . Pa je Sneža uveče opet proveravala jer je znala u kojim je činijama, odnosno teglama držala. Pa smo došli do (skoro) tačnih mera.

Potrebno vam je:

  • 100 gr suve heljde
  • 100 gr crnog luka
  • 1 veći ili 2 manja čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 4 sušena paradajza iz ulja
  • 2 kašičice dijon senfa
  • 1 kašika soka od limuna (2 ako volite kiselije)
  • Začini: So, čili papričica, biber

Za kuvanje heljde: Biber u zrnu i lovorov list

Opciono: Semenke golice, suncokreta i susama

Za paštetu juče je verovatno bilo kojih 10-15 grama manje suve, znači ne skroz 100 grama, ali nećete pogrešiti i ako koristite “okrugle” mere. Svaka pašteta se proba pre nego što se dovrši, pa tako uvek možete da dodate još začina ako vam je malo ili da dodate neki po svom ukusu. Ali svi ovi sastojci koji idu unutra daju zaista specifičan ukus ovoj pašteti.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Heljdu dobro operite i potopite preko noći pa ujutru skuvajte sa dodatkom soli, bibera i jednim lovorovim listom. Od tih skoro 100 grama suve heljde je na kraju bilo 420 grama skuvane. Takvu heljdu stavite u blender, ali pre toga izvadite lovorov list. Na mslinovom ulju prodinstajte sitno seckani luk, beli i crni, pa sve sa uljem dodajte u heljdu. I Sneža i ja smo imale sušeni paradajz, s tim što je njen bio jako ljut. Pa smo naseckale jedan njen i tri iz moje teglice. Dodali smo i to, senf, kao i začine i limunov sok. Sve lepo sameljite u pastu. Pa probajte. Ako vam fali nešto, pojačajte ostale sastojke po svom ukusu. I mi smo isprobavale dok nismo bile potpuno zadovoljne.

 

A dodale smo i tostirane semenke. Možete i ne morate. Gradite svoj ukus.

Ali paštetu obavezno probajte. Sve tri smo bile iznenđene kako je heljda promenila ukus i kako nikad ne bismo pogodile od čega je pašteta da je nismo pravile.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar