Orijentalna piletina

15/10/2016

Orijentalna piletina

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Čini mi se da dugo nisam postavila predlog za ručak. Nije za restrikciju. Ali, da se ne lažemo, neki od nas, a ima nas zapravo puno, su davno završili sa restriktivnom fazom koja je smišljena samo za početak. Ok, ima mnogo onih koji se i vraćaju restrikciji, jer se na njoj brzo mršavi, ali sve više ima koji se hrane prema opuštenijem režimu.

A bogami, sve je više onih koji se interesuju za originalnu francusku verziju. I sama eksperimentišem sa savetima za koje nisam znala dok nisam pročitala knjigu dr Alana Delaboa.

Potrebno vam je:

  • 1 veći pileći file
  • 2 kašičice kokosovog ulja
  • 1 kašika koskovog mleka
  • 1/4 manjeg crnog luka
  • nekoliko indijskih oraha
  • Morska so
  • Mrvica kurkume
  • 2 kašike pirinča
  • 1 puna kašičica miksa začina
  • Miks začina: korijander, čili u prahu, kari, kajen

Prvo skuvajte pirinač. Da se ostalo ne bi hladilo dok čekate na to. Koristila sam basmati, za mene je on pirinač br 1. Ima savršen miris i ukus. Volim i jasmin, ali mi je za neka jela previše parfimisan.

Kada pirinač nabubri, izvadite ga. Crni luk iseckajte na sitno, kao i indijski orah. U šerpicu stavite jednu kašičicu kokosovog ulja, a zatim i luk. Kada omekša, dodajte indijski orah a zatim pirinač i malo kurkume. Budite oprezni sa kurkumom, ako preterate može da gorči i da upropasti jelo. Promešajte sve par puta i sklonite sa ringle.

Stavite pirinač u neku malu zdelicu, utapkajte ga a onda izručite na tanjir. Tako ćete imati lep oblik.

U drugu šerpu ili tiganj stavite kašičicu kokosovog uja. Pileće grudi isecite na parčite pa ispržite sa svake strane. Kada meso bude gotovo, poređajte ga pored pirinča. U istu tu šerpu ubacite miks začina, promešajte da počnu da puštaju miris i dodajte kašiku koskosovog mleka. Kada se sve lepo  pomeša, prelijte meso. I to je to.

Uživajte, ja znam da jesam.

Kao što sam napisala na početku, ovo jelo može da se jede van restrikcije. I odlično se uklapa u osnovna pravila koja dr Delabo zastupa. Kod njega se skrob, ali veoma ograničeno, redovno meša sa mesom.

Ne znam kakav je njegov stav po pitanju kokosovog mleka, iz knjige sam naučila da ne voli kravlje mleko niti njegove biljne zamene, poput sojinog mleka. Ali koskosovo mleko se nikada nije ni smatralo zamenom za kravlje mleko jer je pre svega izvor masti, ne pije se, sa njim se isključivo kuva, odnosno koristi se za spremanje jela. Postoje verzije kokosovog mleka i za koktele, ali to je neka potpuno druga priča. I često zaslađena priča.

 1 komentar

Ostavite komentar