Omlet sa mekinjama i slaninom

25/06/2015

Kajgana sa mekinjama i slaninom s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ovo je bio dan kada je malo falilo da doručkujem bez ikakvog hleba ili žitarica. Rekla sam, poješću i četiri jaja ako treba, samo da me drži dobar deo dana. Mnogo sam nervozna kada sam gladna. A onda sam videla kesicu sa ovsenim mekinjama i setila se da je skoro neko pravio kajganu sa njima. Nisam htela puno da ih dodam, jer ovsene mekinje gorče kao i ovseno brašno i bila sam ubeđena da ću ogladneti za dva sata. Ali se to nije desilo. Ova kombinacija je stvarno pun pogodak – sve što je potrebno za jak doručak i to u jednom jelu!

za one koji ne znaju, mekinje su zapravo spoljna opna zrna neke žitarice. Zbog toga što ne sadrže skrob i ne podižu šećer u krvi, dozvoljene su u manlim količinama čak i u Paleo, odnosno LCHF ishrani (Low Carb High Fat). I zato su, za raziliku od pahuljica, koje imaju veliki glikemijski indeks, dozvoljene i u hrono.

Ja sam ih do sada nešto izbegavala, nisam mogla da zamislim kašu od mekinja, ali u ovakvim kombinacijama su odlične. Taman popune onu malu rupu u stomaku koju bi imala da sam jela samo jaja. A opet nema pretrpavanja stomaka sa pecivima. Idealno za one koji ne mogu da se naviknu na veće količine hrane u doručku.

Stavila sam:

  • Dva veća jaja
  • Dve kašike ovsenih mekinja
  • Parče slanine

Slanina je opet neka zaostala od ranijih jela, iseckala sam je na kockice i propržila u tiganju. Kako pre toga nisam stavila ulje, taman sam masnoću koju je slaninica pustila iskoristila za pečenje kajgane. Umutila sam dva jaja penasto, dodala dve kašike mekinja i zalila preko parčića slanine. Nisam solila jer nije bilo potrebe. Pekla sam na slabijom vatri. Kada se sa donje strane uhvatila korica, špatulom sam okrenula drugu stranu. Sve ukupno tri minuta posla. Za one koji su stalno u žurbi i uvek im nešto fali u frižideru, savršena kombinacija.

Čeri paradajz i malo svežeg bosiljka kao dodatak.

Prijatno!4 komentara

  1. Ana super recept.Neki put se desi da nemam hleba.Sta mislite da li bi moglo da se napravi sa psyllium ljuspicima.Pozdrav

    1. Hvala. Ljuspice psilijuma koristimo kada pravimo peciva sa brašnima sa kojima se jako teško mesi. Imate par recepata kod mene na blogu sa psilijumom, samo ukucajte u search.

Ostavite komentar