Omlet sa ajvarom i čubarom

03/06/2015

Omlet sa ajvarom i cubarom 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ako želite da se zdravo i kvalitetno hranite, trebalo bi da doručkujete jaja barem dva do tri puta nedeljno.

Jaja su dobar su izvor selena, joda, fosfora, vitamina B2, B5, B12 i vitamina D. I predstavljaju jedan od najsvarljivijih proteina (100% svarljivosti).

Žumance je najveći izvor kolina (aminokiseline, koja učestvuje u stvaranju folne kiseline – vitamina B). Često se spomonju kao obavezna hrana za trudnice jer učestvuju u razvoju mozga fetusa. Žumance takođe sadrži lutein i druge karotenoide, koji sprečava pojavu katarakte.

Dokazano je da ne utiču na porast holesterola kao što to čine trans masti pa se i dalje vodi diskusija koliko jaja čovek može da pojede na dnevnom ili nedeljnom novou. Ja se i dalje držim pravima da zdrava osoba može da konzumira 8 jaja nedeljeno, ja ponekad i malo više. Kada su u pitanju belanca, tu nema ograničenja.

Ovog puta sam napravila omlet koji sam začinila samo sa krupnom morskom soli. Tako bude mnogo ukusniji. Ispekla sam jaja, namazala ih ajvarom, urolala u palačinku i posula sa malo čubara.

Ovaj začin sam relativno skoro probala i to u sušenoj varijanti, nisam ni znala da može da se uzgaja na terasi. Slučajno sam naišla na njega u redovnom pohodu na Kalenić pijacu. Fenomenalno miriše, obavezno ga pazarite ove sezone.

Cubar s

Ukus i miris su najsličiniji biberu, ali malo blaži. U pitanju je jednogodišnja biljka koja može da poraste do 40 santimetara visine. Koristi se svež, ali i sušen. Kažu da ga je najbolje koristiti pre ili za vreme cvetanja. Ja imam nameru da ga koristim celo leto. Preporučuje se za pasulj ili sočivo, ali i za salatu. Što se mene tiče, toliko je dobar da može da ide u sve.

Što se lekovitih svojstva tiče čitam da pozitivno utiče na varenje, posebno na gasove i nadustost. Pa ga zato ljudi najviše i stavljaju u jela koja prave takve probleme. Nekada su ga smatrali i afrodizijakom i zvali ga ljubavna biljka.Ostavite komentar