Da se ne zaborave
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Nedeljom ujutru uvek spremamo za armiju ljudi. Bilo puno gostiju ili ne. Nekada pakujem pa guram da ponesu, a nekada kao termiti počistimo sve sa stola i rizikujemo da se samo prevrnemo sa stolica.
Tako je bilo i prošle nedelje. Tema je bila mekadonska kuhinja (ali i nešto posno) i odlučili smo da isprobamo više recepata. Pa smo spremili i do sada objavili:
Kraljca makedonskih jela – pastrmajlija
Makedonska pogača
Posne projice sa akva – fabom
Ali smo pored peciva pravile i razna makala, a među prvima je bilo makedonsko topleno sirenje. Bilo je najlakše za pravljenje, odnosno muljanje, a peklo se poslednje jer mora da bude toplo.
Pogledajte kako smo spremali makedonske specijalitete i malo menjali da budu hrono:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/634356950311189/
U ovaj recept idu dve vrste sira i tako je stvarno najbolji, ali oni koji prate stroga pravila restrikcije uvek mogu da stave jedan ali nek bude feta. Oni van restrikcije neka mešaju kao mi.
Potrebno vam je:
- 300 gr fete
- 300 gr gaude
- 200 gr pancete (dinljene slanine)
- 4 – 5 kašika paradajz sosa
- 3 – 4 kašike mineralne vode ili razblažene pavlake
- So stavite kada bude gotovo i ako bude potrebno, jer sir može da bude slan a bogami i panceta

Koristili smo Kosmajska pancetu jer ne samo što je dobra već je pripremljena kao prava panceta – bez kože i svih onih delova i delića koje treba da skinete pre jela
Fetu iscepkajte na sitno, kao i pancetu, gaudu narendajte. Mislim da po originalnom receptu ne ide narendan već onaj isečen na listiće, ali smo zbrzali malo sve pa ispalo ovako. Pre svega smo malo propržili pancetu da pusti miris i postane krckava.
Stavite sastojke u pleh, mi smo koristili keramičku činiju, pomešajte ih. Onda pravac zagrejana rerna dok sve ne počne da se krčka, topi i meša jedno s drugim.
Tepsiju izvadite kada sve već bude na stolu da možete istog momenta da krenete sa umakanjem hleba.
Prijatno!