Odlična! Lenja pita sa koprivama i zeljem

22/04/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Moram da priznam da je Sneža jedna veoma kreativna žena. Pred svaki Pidžama party bude puna ideja, a onda ranom zorom u nedelju uvek smućka nešto novo. Dođe kod mene, gurne mi teglicu pod nos i kaže “Probaj. Ako ti se svidi, pravimo i to u lajvu”. Tako je bilo i sa posnim majonezom i sada sa neobičnim pestom.

Ali ćemo o pestu u sledećem tekstu. Sada ćemo o fantastičnoj lenjoj piti koja se pravi sa koprivama i zeljem. Takođe, Sneža smislila. A mi ostali se raspametili koliko je dobra. A u videu možete da vidite i koliko se lako sprema.

Pogledajte Pidžama party, svašta smo zanimljivo spremali (i malo đuskali):

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/351256952172683/

Gustinu testa, kakva treba da bude, možete da vidite u videu, a tačne mere su vam ovde. I pravi se stvarno prosto – kao pasulj.

Za testo:

  • 1 solja od 3 dcl speltinog brašna
  • 1 šolja od 3 dcl ražanog brašna
  • Kašika ovsenih mekinja ili psilijuma
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pevivo
  • Morska so po ukusu
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 1 šolja od 3 dcl mineralne vode

Za fil:

  • 2 veća struka mladog luka
  • 2 veze zelja
  • 2 šake koprive
  • 250 gr fete
  • 1 jaje

Prvonapravite fil. Iseckajte luk i zelje. Koprivu prvo blanširajte u vreloj vodi pa i nju iseckajte i procedite. Sve zajedno prodinstajte na maslinovom ulju. Dok sva voda ne ispari. Kada se fil malo prohladi didajte sir i jedno jaje.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Zatim napravite testo. Promšajte brašna, so i prašak za pecivo pa dodajte ulje i vodu. U pleh stavite pek papir pa jednu polovinu smese testa. Stavite u rernu da se malo zapeče. Onda preko stavite fil pa ga zalijte drugim delom testa i vratite pleh u rernu. Pecite ukupno oko pola sata na 22 stepeni. I nekada vam rerna bude zagrejana pre početka.

Gotova je kada porumeni i kada ubodete čačkalicu u nju, izvadite je a za čačkalicu se ništa ne lepi.

Ova lenja pita spada u komplikovana jela ali i takva jela mogu da se jedu u najstrožoj restrikciji jednom u deset dana do dve nedelje.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”

 



Ostavite komentar