Kuva i piše: Ana Ćubela Ove lepinje se zovu letnje samo …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Moram da priznam da je Sneža jedna veoma kreativna žena. Pred svaki Pidžama party bude puna ideja, a onda ranom zorom u nedelju uvek smućka nešto novo. Dođe kod mene, gurne mi teglicu pod nos i kaže “Probaj. Ako ti se svidi, pravimo i to u lajvu”. Tako je bilo i sa posnim majonezom i sada sa neobičnim pestom.
Ali ćemo o pestu u sledećem tekstu. Sada ćemo o fantastičnoj lenjoj piti koja se pravi sa koprivama i zeljem. Takođe, Sneža smislila. A mi ostali se raspametili koliko je dobra. A u videu možete da vidite i koliko se lako sprema.
Pogledajte Pidžama party, svašta smo zanimljivo spremali (i malo đuskali):
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/351256952172683/
Gustinu testa, kakva treba da bude, možete da vidite u videu, a tačne mere su vam ovde. I pravi se stvarno prosto – kao pasulj.
Za testo:
- 1 solja od 3 dcl speltinog brašna
- 1 šolja od 3 dcl ražanog brašna
- Kašika ovsenih mekinja ili psilijuma
- 3 jaja
- 1 prašak za pevivo
- Morska so po ukusu
- 200 ml maslinovog ulja
- 1 šolja od 3 dcl mineralne vode
Za fil:
- 2 veća struka mladog luka
- 2 veze zelja
- 2 šake koprive
- 250 gr fete
- 1 jaje
Prvonapravite fil. Iseckajte luk i zelje. Koprivu prvo blanširajte u vreloj vodi pa i nju iseckajte i procedite. Sve zajedno prodinstajte na maslinovom ulju. Dok sva voda ne ispari. Kada se fil malo prohladi didajte sir i jedno jaje.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Zatim napravite testo. Promšajte brašna, so i prašak za pecivo pa dodajte ulje i vodu. U pleh stavite pek papir pa jednu polovinu smese testa. Stavite u rernu da se malo zapeče. Onda preko stavite fil pa ga zalijte drugim delom testa i vratite pleh u rernu. Pecite ukupno oko pola sata na 22 stepeni. I nekada vam rerna bude zagrejana pre početka.
Gotova je kada porumeni i kada ubodete čačkalicu u nju, izvadite je a za čačkalicu se ništa ne lepi.
Ova lenja pita spada u komplikovana jela ali i takva jela mogu da se jedu u najstrožoj restrikciji jednom u deset dana do dve nedelje.
PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA