Da li ste znali da je danas svetski Dan hleba?
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovseno brašno i nije baš najpopularije među ljudima, ali je među zdravijima. Posebno zbog toga što ovseno brašno ima najniži glikemijski indeks. Ali ume da gorči i teško se mesi sa njim jer nema glutena u sebi.
I zato se uvek umeša sa nekim drugim brašnom i dodaju se različiti dodaci za povezivanje: kao što je kvasac (za one koji nisu na hrono), psilijum, mleveni lan, belance…
Psilijum – spas za hleb i lek za zatvor
Ovog puta sam koristila psilijum, jer mi je dobro došlo da malo pročistim stomak. Ukoliko ga nemate, dodajte jedno belance ili dva, ali zato smanjite količinu vode. Smesa ne treba da bude previše gusta ali ni retka. Kao i za svaki klasičan hrono hleb.
- 250 gr speltinog brašna
- 50 gr ovsenog brašna
- 1 ravna kašika psilijuma
- Prstohvat soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 300 ml mlake vode
- 2 kašike suncokreta
- 1 – 2 kašike maslinovog ulja
Pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i psilijum. Zatim dodajte ulje, vodu i semenke. Sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji jedno pola sata. Nisam ostavljala duže, jer je taj dan bio pakao od temperature i nisam želela da testo prokisne.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Pre nego što smesu sipate u pleh obložen pek papirom, proverite gustinu. Ako vam se učini da je smesa ređa nego što bi trebalo (mada je to teško sa dodatkom psilijuma), dodajte još koju kašiku ovsenog brašna.
Ukoliko nemate psilijum, stavite jedno veće ili dva manja belanca, samo lagano umućena. Ali zato smanjite vodu za barem 100 militara.
Pleh stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 40 minuta na 200 ili 220 stepeni, zavisi od rerne. Proverite čačkalicom da li je gotov. Zabodite je u hleb i izvucite, ukoliko se nešto lepi, ostavite ga još malo da se peče.
Posle pečenja u suvu krpu da se ladne i da ispusti paru. Zato više volim da hleb pečem uveče a da ga jedem tek ujutru, sva vlaga izađe iz njega i savršeno se seče.
A uz ovaj hleb možete šta želite. Moj izbor je bila buđola, tvrd sir (oni koji su u restrikciji mogu mladi), čeri paradajz, malo maslinovog ulja i majčine dušice.
Ovaj hleb je preukusan i sa heljdinim, razenim brasnom, ili mesavinom u zavisnosti koja brasna imate u kuci. Pravim ga isto ovako, samo sa 400 g brasna i 4 dl mlake vode(umesto 3 dl).