Divno je kuvati za drage ljude. Tu mislim i na sve vas koji iz nedelje u nedelju pratite i učestvujete i Pidžama live-u. Mnoge od vas ne poznajem, a kapiramo se i na najmanje slovce.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Nikad nisam bila preterani ljubitelj hleba. Umela sam da ga preskočim danima. Ali sam zato volela neke druge stvari koji mnogo goje: paste, lazanje, krompir….. I bilo mi je interesantno da počnem da mesim hleb kada sam prešla na hrono. I ukusi su mi se dopali, jer volim najrazličitije stvari. posebno mi se dopalo što svi ovi naši hlebovi imaju pun ukus, posebno kada ih pravimo sa različitim dodacima. I nije mi bilo teško da zaboravim na beli hleb. Ali jednu stvar ova naša peciva nemaju, a imaju ona sa belim brašnom, a to je miris. Mislim, imaju i ovi naši miris, ali ne onaj prepoznatljiv miris belog peciva koji mami.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Ali zato postoje stvari koje mogu da nam vrate to. I juče sam spremila pogaču koja je zamirisala celu kuću. U vazduhu je bio onaj puterast, omamljujući miris.
A zašto? Zato što sam testu ddala pavlaku. Marina Damnjanović je već pisala o tome kako je integralna testa sa pavlakom mirisom podsećaju na lisnato testo iz pekara. I zaista je tako. Sličan, ali ne tako dobar miris, pa samim tim i ukus, mogu da daju kiselo mleko ili kefir kada se dodaju u testa, ali ne ovako intezivan i prijatan.
Potrebno vam je:
- 200 gr ražanog integralnog brašna + malo za posipanje
- 1/2 čaše pavlake (2 dobro pune kašike)
- 2 pune kašičice praška za pecivo
- Prstohvat ili dva morske soli
- 100 ml mineralne vode
- 2 manje kašike maslinovog ulja
U činiji pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Zatim dodajte pavlaku, maslinovo ulje i mineralnu vodu. Kašikom dobro promešajte da bi se pavlaka svuda rasporedila.
Zatim stavite malo brašna na radnu površinu i izručite smesu. Samo je malo doradite, tek toliko da se ne lepi za ruke. Oblikujte je, ja sam ovog puta napravila neku vrstu kvadrata umsto diska. Zarezala sam X preko nje i stavila pogaču na pek papir koji sam pre toga stavila u pleh.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Ubacila sam u rernu koju sam zagrejala na 220 stepeni. Pustila sam 5 do 6 minuta tako da se peče, pa smanjila na 200. Ali je moja rerna slaba, možda ne bi bilo loše da počnete i sa nižom temperaturom.
Pekla sam je dvadesetak minuta. Veoma brzo je počeo da se širi fantastičan miris. Pogača je ubrzo dobila tamniju boju i počela da rumeni. Čačkalicom proverite da li je gotova. Ukoliko se ništa ne lepi za čačkalicu izvucite pogaču i stavite je u krpu.
I filujte po želji.
Koliko pavlake je potrebno dodati jer čini mi se da nije navedena količina? Pozdrav
Hvala, vidim da je sada dodata količina pavlake. Pozdrav!
Morala sam da presnimavam tekst, ne znam šta se desilo
Izgleda da je pogača bila ukusna zbog pavlake i blogu pa je usput pojeo ?
Hahhahahahha. Moguće.
Da li ova pogaca je i za rezim restrikcije posto ima pavaku u sebi i ako jeste jel uz nju sme namaz kao sto je kajmak ili puter? Hvala unapred
Može u restrikciji ali ne bi trebalo uz kajmak, već, na primer, puter, suhomesnato, humus, malo ajvara, još pavlake….