Od mesečarenja do pogače s ajvarom

08/01/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ova pogača je definitivno nastala kao greška. Ali se ispostavilo na kraju da je DOBRA greška.

Ne znam da li sam ikada to spomenula na blogu, ali ja umem da mesečarim ponekad. Počelo je kada sam bila baš mala, umela sam da ustanem i prošetam po stanu bez ikakvog znanja da to činim. Barem jednom sam i izašla iz stana, ali me je mama vratila. Na svu sreću, kod nas u kući je uvek neko bio budan, porodica koja voli da živi noću.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga?

I skoro mi se nije tako nešto desilo. Do juče. Probudila sam se i shvatila da mi pored kreveta stoje stvari kojima nije tu mesto.Otišla sam do kuhinje i videla polupraznu teglu sa ajvarom ( a bila je puna i u frižideru prethodnu noć). Činija u kojoj se fermentisalo testo za hleb je bila otklopljena i deo smese je falio.Kad sam ustala da jedem i zašto sam zahvatila i sirovo testo niko ne zna.

A kada sam već zabrljala celu kuhinju, odlučila sam da brljam i dalje. Pa sam u smesu dodala još jednu prepunu kašiku ajvara, malo praška za pecivo i sve izlila na pek papir u plehu. I odmah sam shvatila da sam ajvarom previše razredila smesu pošto se odmah tanko razlila. Nema veze, ide u rernu.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”

Kada se uhvatila lepa korica, izvadila sam je, zasekla i videla da je i dalje vlažna u sredini, kao [to sam i pretpostavila. Isekla sam tanke šnite i poređala ih u pleh ponovo i vratila ga u rernu. Kao kad biste pekli kantućini (cantuccini), čuveni italijanski slatkiš sa bademima. I ispalo je odlično! Hrskavo sa svih strana.

Od sad ovu pogaču samo ovako pečem.

 

Potrebno vam je (dorađen recept):

  • 200 gr speltinog brašna
  • 50 gr ječmenog brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1, 5 kašika ajvara
  • 220 ml vode
  • 2 pune kašičice prška za pecivo
  • 1 kašičica morske soli

 

Pomešajte brašna i so, a zatim dodajte vodu i ulje. Zamesite kašikom smesu pa je ostavite preko dana ili noći. Meni je ova smesa stajala više od 12 sati.

Pred pečenje dodajte ajvar i prašak za pecivo. Sve lepo umešajte i izlijte smesu na pek papir. U rernu pa sve redom kako sam gore opisala. Pecite dvadesetak minuta na 210 stepeni. Ne gasite rernu, isecite parčiće pa ih vratite na par minuta ponovo.

Na tople parčiće pogače sam namazala puter, dodala pečenicu, parmezan koji sam dobila na poklon. A kako mi se jelo i nešto ljuto, u tiganju sam na malo maslinovog ulja zapekla ljutu papričicu. Odličan doručak! Od mesečarenja do pogače s ajvarom.

Prijatno!Ostavite komentar