Ovu pitu je pravila moja draga Hrono Tetka. A pošto pod stare dane otkriva nove …
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Već nekoliko meseci sam u hrono priči i smislila sam nekakav obrnuti hrono hleb, jer me nervira to što mi hleb većinom puca.
Sastojci:
– 500 grama integralnih brašana (200 grama ražanog, 200 grama speltinog brašna i 100 grama ječmenog)
– 1,5 kašičica soli,
– 1 kašičica sode bikarbone,
– 2 kašičice praška za pecivo,
– 2 kašike maslinovog ulja,
– oko 400 militara kisele vode (zavisi koliko ražano brašno upija vode, ako ne puno, onda oko 350, ja sam stavljala Vegino i upilo je mnogo, mislim da sam stavila oko 450 militar)
– po jedna kašika suncokreta, golice. lana i susama i isto toliko za na dno šerpe, a vrh hleba.
Ovaj hleb se sprema u non-stick šerpi ili tiganju (ako može u rernu, zbog ručki) ili plehu, prečnika 24 cm. Pomešajte suve sastojke, zatim dodajte kiselu vodu. Smesa mora da bude gusta, ali ipak i tečna, koliko da se može spatulom kroz nju proći. Otprilike kao ukuvana palenta, griz.
Naulji se dno šerpe, zatim se stave semenke, a onda kašikom dodaje testo odozgo. Može se mokrim rukama poravnati. Peče se 30 minuta na 200, a zatim 45 minuta na 150°C. Kad se izvadi iz rerne stavi se veliki tanjir preko i okrene se. Naravno, koristite se onim debelim rukavicama da se ne opečete.