Obrnuta i sočna slana torta za one koji znaju da uživaju ujutru

27/08/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Za sve sladokusce pomisao na tortu izmamljuje osmeh. Mislim da sličan efekat izmamljuje i pomen na palačinke. Kada se te dve „stvarčice“ spoje, a pritom se i izhronuju, imate zagarantovano sjajan doručak. Idealan za više gladnih i izbirljivih osoba. Ne morate možda da pravite pijama party, ali što i da ne, da bi ste se odlučili da napravite ovakav doručak. Obezbeđen doručak za više dana, jer je ova palačinka torta sjajna da se jede i hladna.

U ovom slučaju je gluten free jer su palačinke pravljene od heljdinog brašna. Za jedno 12 komada potrebno vam je:

  • 2 šolje heljdinog brašna
  • 2 šolje kisele vode
  • 4 jajeta

 

Umutite jaja, dodajte kiselu i brašno. Umutite testo za palačinke, ostavite smesu da odstoji 20-tak minuta, jer će heljdino brašno popiti vodu. Posle tog vremena procenite da li je masa odgovarajuće gustine, pa ako treba dodajte još kašiku dve brašna ili kisele. Ispecite palačinke, ali malo deblje nego inače. Treba da menjaju kore i da se lepo vide između filova. Sada slede filovi

Fil 1:

  • ajvar ili pečene paprike

Fil 2:

  • sremski ili krem sir
  • 2 jajeta

Pogledajte kako smo pravili slanu tortu:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2457017257689349/

Preporučujem da koristite one plehove za torte, gde je moguće skinuti ivice. Ali kao što ste videli na pidama partiju nama je sasvim dobro poslužila i šerpa koju smo dobro namazali mašću. Na dno stavite palačinku, premažite filom od sira i jaja. Zatim stavite drugu palačinku i premažite je ajvarom. Opet stavite palačinku, pa opet fil od sira. Palačinka, pa ajvar. I tako ređajte dok ne utrošite sav materijal, logično poslednja će biti palačinka.

Napomena : vrh torte će biti posut lanenim semenom. Ukoliko tortu pečete u tepsiji u kojoj se skidaju ivice, odmah malo premažite sirom ili ajvarom vrh i pospite semenom lana pre nego što stavite u rernu. U slučaju pečenja u šerpi, to ćete učiniti kada se pečenje završi i kada tortu izvrnete iz šerpe ( možete da vidite to i u snimku).

Sve ovo ide u rernu zagrejanu na 220 stepeni na desetak minuta, dovoljno da se jaje u smesi termički obradi.

Izvadite tortu iz rerne i ukoliko ste pekli u šerpi kao mi, stavite veliki tanjir, krpu u ruke i bam – obrnite šerpu brzo i pažljivo. Ukoliko ste tortu pekli u tepsiji za torte, samo otvorite ivice i uživajte u prizoru.

Sačekajte malo da se torta ohladi, da bi je lakše sekli, da se ne raspadne. Sjajna je i kada se ohladi.

Veoma jednostavno, a veoma ukusno. Verujte na reč. A sjajno i izgleda ukoliko želite da i vizuelno iznenadite degustatore.

Prijatno.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?Ostavite komentar